Hlavní obsah

Slováci zůstávají před vstupem do EU optimisty

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko se už od pátečního rána připravuje na historický vstup do Evropské unie. Obyvatelé jsou podle průzkumů jen několik hodin před rozšířením společenství optimističtí. V budově Národní rady SR už za tónů Ódy na radost vztyčili vlajku EU - ta zavlála i před Prezidentských palácem a budovou Úřadu vlády v Bratislavě.

Foto: Marian Hochel

Vítězná fotografie "Souboj pod věží", detail

Článek

Podle průzkumů podporuje členství v Unii tři čtvrtiny Slováků. "Je to neuvěřitelné, že Slovensko společně se sousedy vstupuje do Unie. Když nám vládl Mečiar nevěřil jsem, že se to někdy povede," řekl Právu Michal Klučár z Bratislavy.

"Pro moji generaci to už tak moc neznamená. Mám ale radost kvůli dětem a vnoučkům. Určitě je pro ně lepší, že budeme součástí Evropy," dodal důchodce Karol Lehuta.

"Nemám z toho dobrý pocit. Ceny půjdou opět nahoru a platy nám nezvyšují. Jsme pro Evropu zajímaví jen kvůli levné pracovní síle," domnívá se naopak Mária Rajecká. "Mám radost, obávám se však bruselské byrokracie. Léta nás dirigovali z Moskvy a teď nám budou vše předepisovat všechno z Bruselu. Ale snad nám bude lépe," Vladimír Cabánik.

Oslavy za necelých sedm miliónů

"Evropo, vítej na Slovensku. Slovensko, vítej v Evropě," přivítal tuto událost vicepremiér pro integraci Pál Csáky. Slavností se zúčastnil i velvyslanec EU v SR Eric van der Linden a velvyslanci členských a přistupujících států.

Hlavní město Slovenska přivítá vstup do Unie koncerty a eurodiskotékami v centru města. Vláda vyčlenila na oslavy 6,6 miliónů korun, i když vicepremiér Csáky původně žádal 14 miliónů.

V historické budově Slovenského národního divadla proběhne slavnostní večer pro 500 pozvaných hostí, kde s projevem vystoupí 21 osobností slovenského kulturního a politického života. Jejich jména organizátoři zatím tají. V sobotu budou oslavy pokračovat a vyvrcholí večer velkým ohňostrojem.

Oslavy se budou konat také v dalších městech především v Banské Bystrici a v Košicích.

Související témata:

Výběr článků

Načítám