Hlavní obsah

Skotové se loučí s královnou. Smuteční procesí vedl Karel III.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poprvé v bohaté britské historii se stalo, že panovník skonal ve Skotsku. A poprvé spočinulo jeho tělo na několik dní na skotské půdě. Lidé se scházejí, aby se mohli naposledy rozloučit s Alžbětou II, která Británii vládla přes 70 let. Jsou jich desítky tisíc. Smuteční procesí vedl král Karel III., vedle něj šli jeho sourozenci, princezna Anna a princové Edward a Andrew.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Živě: Rakev s Alžbětou II. se vydala na cestu do katedrály sv. Jiljí v Edinburghu.Video: Reuters/AP

 
Článek

Z edinburského paláce Holyroodhouse, skotského sídla britských králů, je to po Královské míli ke katedrále svatého Jiljí coby kamenem dohodil. I když je historické centrum skotské metropole většinou zaplněno turisty, málokdy se tam sešlo tolik lidí jako v pondělí. Přišli, aby vzdali hold zesnulé královně Alžbětě II.

Rakev s ostatky panovnice byla překrytá žluto-červenou královskou standartou Skotska a vůz po obou stranách doprovázeli příslušníci Královské společnosti lukostřelců, královy tradiční skotské osobní stráže.

Foto: Pool, Reuters

Král Karel III. u rakve své matky

Smuteční procesí vedl král Karel III. společně se svými třemi sourozenci. Britský panovník šel za rakví pěšky, stejně jako královna choť a další nejbližší členové královské rodiny. Ostatní jeli v autech za nimi. Z Edinburského hradu se během průvodu ozvalo 21 dělových salv.

Poté, co byla rakev umístěna v katedrále, vévoda z Hamiltonu a Brandonu, purkrabí paláce Holyroodhouse, na ni položil skotskou korunu. Vzápětí se konala bohoslužba na oslavu života zesnulé královny. Mši zahájil reverend Calum MacLeod. Kromě zpěvu ve skotské gaelštině zazněly také dvě skladby skotského klasického skladatele Jamese MacMillana, jehož Alžběta II. v roce 2015 pasovala na rytíře.

Během mše se zdůrazňovala role Alžběty II. jakožto „konstanty“ v životech Britů po více než 70 let. „Byla věrná své úloze, kterou převzala v roce 1952… byla konstantou v životech nás všech posledních 70 let. Své práci byla oddaná a až do konce života si držela pevný kurz,“ řekl MacLeod.

„Většina z nás si nedokáže vybavit čas, kdy nebyla naší královnou,“ prohlásil ve své homilii představitel Skotské církve Iain Greenshields.

Rakev s královnou Alžbětou II. přijela do Edinburghu, ve městě čekaly davy lidí

Zahraniční

William a Harry překvapili Brity před hradem Windsor

Zahraniční

V katedrále spočine rakev až do úterních 16.00 SELČ. Do té doby se budou moci lidé a lidé s královnou rozloučit. Jde o první případ v historii, kdy bude takto dočasně uloženo tělo britského panovníka. Pak bude tělo letecky přepraveno do Londýna.

Karel III. přicestoval do Skotska v brzkých odpoledních hodinách. Dopoledne se v Londýně, poprvé coby král, setkal ve Westminsterském opatství s oběma komorami britského parlamentu. V podvečer poprvé navštívil skotský parlament, kde absolvoval tradiční ceremoniál předávání klíčů od parlamentu.

Foto: Reuters

Král Karel III. s manželkou Camillou (vpravo) ve skotském parlamentu

Z parlamentu se opět přesune do katedrály, kde se členové rodiny setkají při vigilii za zesnulou královnu. Král s chotí následně přenocují v Edinburghu a ve středu se vydají do Walesu a Severního Irska.

Reklama

Výběr článků

Načítám