Hlavní obsah

Skota nahradí v čele NATO Nizozemec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

George Robertson, v pořadí desátý generální tajemník Severoatlantické aliance, po více než čtyřech letech opouští svou funkci. Britský exministr obrany si v čele NATO vydobyl uznání mimo jiné za rozšíření aliance na východ a přislíbení vojenské pomoci Spojeným státům v boji s terorismem. V čele NATO ho od ledna 2004 nahradí nizozemský právník Jaap de Hoop Scheffer.

Foto: ZOO Brno
Článek

Sedmapadesátiletý skotský lord začátkem roku oznámil, že z čela NATO odejde v prosinci, krátce poté, co mu vyprší čtyřletý mandát.

"Byl jsem řadou vlád členských zemí vyzýván, abych zůstal ve funkci ještě pátý rok po čtyřletém mandátu, jak umožňují pravidla, jsem však přesvědčen, že čtyři roky je pro tuto náročnou a nesnadnou funkci právě dost," řekl Robertson.

Podle dřívějších informací tisku má v budoucnu působit v britské telekomunikační společnosti Cable and Wireless.

Lord ze Skotska

Robertson byl do funkce generálního tajemníka jmenován na začátku srpna 1999, týž měsíc jej britská královna povýšila do šlechtického stavu.

George Robertson

Syn policisty George Islay MacNeill Robertson se narodil 12. dubna 1946 ve vesnici Pot Ellen na jihozápadě Skotska.

Během studií vstoupil v roce 1963 do Labouristické strany. Ve 24 letech se stal členem labouristického poradního výboru pro Skotsko, v roce 1977 předsedou skotské větve Labouristické strany a o rok později byl zvolen do Dolní sněmovny britského parlamentu.

Ženatý, s manželkou Sandrou má dva syny a dceru.

V říjnu 1999 pak vystřídal v čele NATO Španěla Javiera Solanu. K dobru mu posloužily nejen jeho řídící schopnosti, ale i více než dvouleté řízení ministerstva obrany v Blairově vládě a dvacetiletá zkušenost z britského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám