Hlavní obsah

Školné na Slovensku zatím nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Školné na slovenských univerzitách nebude, zatím. Pravicový kabinet Mikuláše Dzurindy totiž v úterý na mimořádné schůzi rozhodl, že stáhne z parlamentu návrh zákona o studentských půjčkách, podle něhož se mělo za studia platit už od září. Koalice nemá v parlamentu dostatek hlasů a hrozilo, že návrh by sněmovnou neprošel v podobě schválené vládou.

Foto: Kamil Kopecký

Web Rangers 2.0

Článek

"K částečnému zpoplatnění studia od 1. září, jak se původně předpokládalo, určitě nedojde," řekla ČTK mluvčí ministerstva školství Michaela Dobošová.

Vláda se podle ní shodla, že školné, pokud parlament změněný návrh přijme, se začne vybírat až od ledna příštího roku. "O návrhu se bude ještě jednat a do parlamentu bude předložen nejdříve v květnu. Budou se hledat zdroje pro další zvýšení sociálních stipendií," vysvětlila Dobošová.

Školné se má pohybovat od zhruba 3500 do 22.000 slovenských korun ročně. Dzurindova vláda na něm dlouho trvá - v parlamentu ale ztratila většinu. Za poslední rok přišla o 11 zákonodárců a z původních 78 poslanců má nyní pouze 67.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám