Hlavní obsah

Slovenská vláda rozhodla o zavedení školného na VŠ

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští vysokoškoláci budou od září platit za studium od 3600 do 21900 korun ročně. Rozhodla o tom v úterý slovenská vláda, jejíž návrh musí ještě schválit parlament.

Foto: Metoděj Novák
Článek

O výši poplatků rozhodne škola a může se pohybovat v rozmezí od pěti do třiceti procent průměrných ročních nákladů na studium jednoho studenta.

Pokud bude vysokoškolák studovat déle, než je standardní délka studia, zaplatí polovinu nákladů.

Vláda zvýšila také hornou hranici poskytování studentských půjček z dosavadních 20 tisíc na 40 tisíc korun. Výška půjčky bude záviset na druhu školy a studia.

Do zaměstnání s dluhem až 100 tisíc

Půjčku může student použít výhradně na zaplacení školného. Půjčka bude úročena ve výši 4,7 až 5,7 procenta a student ji může splácet v průběhu studií, nebo až po ukončení školy.

Student tak může nastupovat do prvního zaměstnání s dluhem až 100 tisíc korun, co odborníci považují za nepřijatelné.

Návrh počítá s tím, že od splácení půjčky budou zproštěni ti, kteří po ukončení studia nastoupí jako učitelé základních a středních škol. Sociální stipendium by mělo podle nových pravidel dostávat až 30 tisíc studentů ze slabších sociální vrstev.

Související témata:

Výběr článků

Načítám