Hlavní obsah

Situace v Bachmutu je kritická, přiznává Kyjev. Prigožin oznámil dobytí města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bachmut
Aktualizováno

Situace ve městě Bachmut je kritická, varovala v sobotu Hanna Maljarová, náměstkyně ukrajinského ministra obrany. Jevgenij Prigožin, šéf ruské soukromé vojenské Wagnerovy skupiny, krátce předtím ohlásil úplné dobytí města.

Prigožin s ruskou vlajkou v rukách oznamuje dobytí BachmutuVideo: Reuters

 
Článek

Podle Maljarové probíhají ve východoukrajinském městě tvrdé boje a obránci se drží jen v jedné jihozápadní čtvrti. „Situace je kritická,“ přiznala na Telegramu.

„Zároveň se však naše jednotky drží ve čtvrti Litak. Dnes mají naši obránci v oblasti pod kontrolou jistá průmyslová zařízení a infrastrukturu,“ doplnila podle ukrajinské agentury Interfax.

Padl Bachmut? Ukrajinci se na kousku stále ještě drží

Válka na Ukrajině

Moskva tvrdí, že má ukrajinské město již pod kontrolou. „Dnes v poledne byl Bachmut plně dobyt. Obsadili jsme kompletně celé město, dům po domu,“ oznámil Prigožin krátce před vyjádřením Maljarové.

Zároveň zveřejnil video na Telegramu, ve kterém s vlajkou a vojáky v pozadí stojí v dobytém městě. Dodal, že jeho muži začnou od středy z Bachmutu odcházet a svěří ho do rukou ruské armády.

Rok od Mariupolu

Kyjev zatím Prigožinovo tvrzení popírá. „Není to pravda. Naše jednotky v Bachmutu dál bojují,“ sdělil agentuře Reuters mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj.

Pokud se zprávy o obsazení Bachmutu potvrdí, město padlo do ruských rukou skoro přesně rok poté, co Rusové ovládli jihoukrajinský přístav Mariupol.

Podle webu Politico, který se odkazuje na anonymní zdroje z administrativy amerického prezidenta Joe Bidena, Bílý dům nevěří, že by se Kyjevu během plánované ofenzivy podařilo získat zpět významné části území.

Zamrzlý konflikt jako řešení

Spojené státy se tak podle Politico pomalu připravují na to, že se z ukrajinské války stane zamrzlý konflikt podobný tomu, který před 70 lety rozdělil Korejský poloostrov.

„Zmražený konflikt, v němž boje ustanou, ale žádná ze stran není prohlášena za vítěze a zároveň obě odmítají oficiálně uznat konec války, by také mohl být politicky schůdným dlouhodobým řešením pro USA a další země podporující Ukrajinu,“ poznamenal server.

Osvobodili jsme Azovstal, informoval ruský ministr obrany Putina

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám