Hlavní obsah

Shoďme atomovku někde v Evropě, zachráníme civilizaci, radí ruský ideolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko by mělo z preventivních důvodů udeřit atomovou zbraní někde v Evropě. Třeba na polské město Poznaň. „Jen tak se zabrání globálnímu termonukleárnímu konfliktu,“ tvrdí v obsáhlém článku ruského magazínu Profil Sergej Karaganov, děkan Fakulty světového hospodářství a politiky Vysoké školy ekonomické v Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Ruský politolog Sergej Karaganov

Článek

O materiálu bývalého poradce Vladimira Putina i Borise Jelcina a známého propagandisty Kremlu informoval polský server Gazeta.pl.

„Protivník si musí uvědomit, že jsme připraveni udeřit za všechny jeho nynější i bývalé agrese, abychom zachránili svět před globální válkou. Prezident (Vladimir) Putin už učinil první kroky vedoucí k rozmístění taktických jaderných zbraní na území Běloruska,“ uvedl Karaganov.

Foto: Profimedia.cz

Jaderný výbuch. Ilustrační foto

„Pokud se však Rusko nerozhodne jadernou zbraní preventivně zaútočit, tak padne nejen ono samotné, ale s velkou pravděpodobností také celá lidská civilizace,“ tvrdí autor článku.

Jaderné závěry Karaganova odsoudil Kirill Martynov, šéfredaktor nezávislého listu Novaja Gazeta. „To, že navrhl jaderný útok na Poznaň, by dokonce i ve stalinistických časech bylo považováno za šílenství,“ uvedl. „Takto se může vyjadřovat pouze válečný zločinec,“ varoval Martyrov.

Platí, že je použijeme jen v ohrožení, ujišťuje Zacharovová

K možnosti užití jaderných zbraní Ruskem se ve čtvrtek vyjádřila také mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová. Ujistila, že na takzvané jaderné doktríně Ruské federace se nic nemění. Rusko prý hlavice použije jen v případě existenčního ohrožení.

„Prostředky jaderného odstrašení jsou určeny čistě k obranným účelům. Hypotetické užití jaderných zbraní je jasně omezeno na výjimečné situace. Ty zahrnují útok na Rusko nebo jeho spojence jadernými zbraněmi nebo jinými zbraněmi hromadného ničení či konvenční agresi, která by ohrozila samu existenci Ruska,“ prohlásila Zacharovová podle serveru RT.com.

Anketa

Obáváte se, že ruské výhrůžky použitím jaderných zbraní jsou míněny vážně?
Ano
60,4 %
Ne
39,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32783 čtenářů.

Lukašenko blouzní o použití jaderných zbraní. Ještě je ani nemá a Rusové ho k nim pak stejně nepustí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám