Hlavní obsah

Lukašenko blouzní o použití jaderných zbraní. Ještě je ani nemá a Rusové ho k nim pak stejně nepustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě agrese proti Bělorusku k žádnému zaváhání ohledně použití jaderných zbraní nedojde. Během pracovní návštěvy Minské oblasti to uvedl Alexandr Lukašenko. Vysvětlil také přítomným, na co Bělorusko taktické jaderné zbraně na svém území potřebuje: „Aby ani noha nějakých hajzlů více nevstoupila na běloruskou půdu,“ citovala jej agentura Belta.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, archivní snímek

Článek

Důvod pro jejich použití může být pouze jeden, a sice agrese proti Bělorusku. „Odpověď bude okamžitá. Už jsem to několikrát řekl,“ ujistil Lukašenko.

Ruské jaderné zbraně rozmístěné na území Běloruska jsou podle něj natolik destruktivní, že mají předně odstrašující význam. „Sotva by chtěl někdo bojovat se zemí, která má takové zbraně. Je to odstrašující zbraň,“ prohlásil.

„Nedej bože, abych musel činit rozhodnutí o jejich použití v současné době. Ale žádné zakolísání nebude, pokud bychom čelili agresi,“ zopakoval svou výhrůžku.

Podle prohlášení šéfa Kremlu Vladimira Putina z minulého týdne Moskva začne jaderné zbraně v Bělorusku rozmisťovat 7. či 8. července, až skončí „příprava příslušných zařízení“.

Šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu upozornil, že nestrategické jaderné zbraně v Bělorusku budou nadále pod kontrolou Moskvy, která si také vyhrazuje právo rozhodovat o jejich případném použití. Totéž už dříve uvedl ruský prezident Vladimir Putin a potvrdilo to běloruské ministerstvo zahraničí. Tím se Moskva mimo jiné snaží vyhnout kritice, že poskytla jaderné zbraně jinému státu.

Rozmístění ruských taktických jaderných zbraní v Bělorusku umožnily změny běloruské ústavy z loňského února prosazené Lukašenkem - z textu vypadl závazek, že země zůstane „nejadernou zónou“.

Pohoda v Soči. Putin a Lukašenko při obědě dohodli přesný termín přesunu jaderných zbraní

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám