Hlavní obsah

Severokorejská balistická raketa přeletěla sever Japonska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severní Korea odpálila v úterý balistickou střelu středního doletu. Než dopadla do moře, přeletěla japonský ostrov Hokkaidó. Vláda v Tokiu vydala varování, aby se lidé v ohrožených oblastech ukryli. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea slíbily rozhodnou odpověď, píše server týdeníku Focus.

Severokorejská balistická raketa přeletěla sever Japonska, v Tokiu se rozezněly sirényVideo: Reuters

 
Článek

Japonsko aktivovalo výstražný systém na svém nejsevernějším ostrově Hokkaidó a v nejsevernější prefektuře na ostrově Honšú Aomori. Přerušen byl provoz vlaků.

„Zdá se, že Severní Korea odpálila raketu. Prosím, evakuujte se do domů nebo sklepů,“ uvedla vláda v 07:29 místního času (00:29 SELČ). Premiér Fumio Kišida označil úterní test nové rakety za „pobuřující“.

Foto: Profimedia.cz

Severní Korea v tomto roce provedla už třetí test svých raket

Jihokorejský spojený štáb uvedl, že odpálení střely ze základny Mupchjong-ri, jež leží v provincii Čaganng na severu země bylo detekováno v 7:23 místního času a že střela uletěla asi 4500 km a v nejvyšším bodě byla nad zemí v 970 km, přičemž se pohybovala rychlostí sedmnáctkrát vyšší, než je rychlost zvuku.

Televize Asahi s odvoláním na vládní zdroj uvedla, že raketa dopadla v 7:44 do Tichého oceánu asi 3000 kilometrů od japonských břehů po letu trvajícím přes 22 minuty. Japonský ministr obrany Jasukazu Hamada oznámil, že raketa uletěla celkově 4600 kilometrů, což je podle agentury Kjódó největší reálně zaznamenaný horizontální dolet u severokorejské rakety. V dosahu střely se tedy nachází i americká základna Guam.

Japonská televize Asahi uvedla, že šlo pravděpodobně o novou mezikontinentální balistickou střelu (ICBM). Jihokorejská armáda naopak hovoří o balistické raketě středního doletu. Spekuluje se, že mohlo jít o střelu Hwang-12, jejíž dolet se odhaduje právě na 4500 km a naposledy byla odpálena letos v lednu. Tehdy letěla do vzdálenosti 800 km, přičemž dosáhla výšky 2000 km. V obou případech letěla střela výše, než se pohybuje orbitální stanice ISS .

Hluchá horká linka

Byl to pátý odpal severokorejské balistické střely za posledních deset dní, připomněla agentura Reuters. Jihokorejská agentura Jonhap uvedla s odvoláním na jihokorejské ministerstvo pro sjednocení, že horká linka mezi oběma Korejemi zůstala v úterý hluchá.

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, dopadla do moře

Zahraniční

Úterní lest je prvním od roku 2017, kdy severokorejská střela přelétla japonské území. Celkem jde už o sedmý případ. Bezpečnostní analytik Ankit Panda vysvětlil, proč KLDR vypálila raketu přes Japonsko, a ne do výšky jako u předchozích testů: „Lépe to odpovídá podmínkám při reálném použití“. Umožňuje to zjistit skutečný dolet rakety a hlavně ověřit chování hlavice po návratu do atmosféry.

V září 2017 KLDR odpálením střely Hwasong-12 reagovala na společné americko- japonsko-jihokorejské cvičení, letos je reakcí na opakování těchto manévrů poprvé po pěti letech. Pchjongjang v nich vidí nácvik invaze.

Strach z jaderného testu

Obavy vyvolává skutečnost, že roce 2017 – týden po odpálení rakety Hwasong-12 – provedl Pchojonjnag jaderný test. Letos už byla zaznamenána zvýšená aktivita na severokorejské jaderné střelnici, doposud se však předpokládalo, že Severní Korea nepodnikne jaderný test dříve, než se uskuteční v půlce měsíce sjezd komunistické strany Číny. Letos se navíc KLDR označila na jadernou mocnost.

Mluvčí japonské vlády Hirokazu Macuno označil severokorejský test za „bezprostřední hrozbu“ pro region a světové společenství. Protivzdušná obrana se nepokusila raketu sestřelit, neboť podle něj nepředstavovala pro Japonsko nebezpečí.

Severní Korea v posledních letech výrazně pokročila v technologii raket a má různé střely schopné nést jadernou nálož. Jenom letos Severní Korea provedla více než dvacetkrát zkoušky raket, což je rekordní počet. Pchjongjang přitom odmítá obnovit dlouhodobě pozastavené rozhovory o svém jaderném programu s Washingtonem. Poté, co vůdce Kim Čong-un označil KLDR za jadernou mocnost, se žádná další jednání v tomto směru nedají čekat. Podle USA by KLDR mohla v brzké době provést zkušební odpal rakety z ponorky.

Reklama

Výběr článků

Načítám