Hlavní obsah

Severní Korea hrozí radioaktivním tsunami, testovala další podvodní dron

Severní Korea provedla další test podvodního útočného dronu schopného nést jaderné hlavice, uvedla televize Al-Džazíra s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA. Televize připomíná, že je to během dvou týdnů další test. Komunistická země podobnou zbraň zkoušela už v březnu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejská armáda testovala další podvodní dron

Článek

„Test dokonale prokázal spolehlivost podvodního strategického zbraňového systému a jeho smrtelnou útočnou schopnost,“ uvedla severokorejská agentura, podle níž dron pod vodou urazil za 71 hodin vzdálenost 1000 kilometrů a byla odpálena testovací hlavice, která úspěšně zasáhl simulovaný cíl.

Mnozí odborníci jsou ale skeptičtí ohledně funkčnosti a možnosti nasazení podvodního dronu. Pochybují o tom, že se už severokorejskému režimu skutečně podařilo zmenšit jaderné hlavice natolik, aby je mohly nést některé z jeho menších zbraní, jako třeba podvodní dron.

Analytici jsou přesvědčeni, že Severní Korea se snaží jen předvést, aby dala najevo svou sílu a ukázala rozmanitý zbraňový arzenál namířený proti Spojeným státům a Jižní Koreji, jež v posledních týdnech uskutečňují rozsáhlá vojenská cvičení.

Severní Korea vloni odpálila rekordní počet raket, bylo jich více než 70, letos několik desítek, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

Satelitní snímky také naznačují značnou aktivitu v hlavním severokorejském jaderném komplexu poté, co vůdce Kim Čong-un nařídil zvýšit výrobu jaderného materiálu vhodného pro zbraně.

V loňském roce se Severní Korea prohlásila za „nezvratnou“ jadernou mocnost a severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě, aby zintenzivnila cvičení v přípravě na „skutečnou válku“.

Kim Čong-un se chlubí podvodním dronem, který vyvolá radioaktivní tsunami

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám