Hlavní obsah

Šest Britů zatčeno za spálení figurín Romů

Právo, DPA, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOVER

Šest britských venkovanů bylo zatčeno a propuštěno na kauci poté, co se údajně dopustili podněcování rasové nenávisti. Policie zahájila vyšetřování kvůli incidentu, při němž obyvatelé vesnice Firle nedaleko Doveru během oslav s ohňostrojem spálili 25. října karavan s figurínami Romů.

Foto: PGDT

Plakát

Článek

Případ se teprve rozbíhá a podle policie bude obžalováno možná až 12 osob. V případě prokázání viny by jim hrozil až sedmiletý trest.

Karavan byl opatřen falešnou poznávací značkou P1KEY, což je starý hanlivý název pro tuto etnickou menšinu. Pořadatelé vesnické oslavy s ohni a ohňostroji ovšem rasismus popírají a hájí se také tradicí, podle níž se pálení figurín děje každoročně a nikdo dopředu neví, kdo bude spálen. Hájí se také tím, že v sousední tradiční protestantské vesnici Lewes se každoročně v listopadu pálí figurína papeže.

Komise pro rasovou rovnost nicméně vesničanům z Firle prokázala, že spálení karavanu předcházel jejich několikaměsíční spor s romskou rodinou, tábořící na blízkém poli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám