Hlavní obsah

V britské vesnici pálili figuríny Romů

ČTK, rm, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Karavan plný figurín Romů spálili britští venkované v sobotu na vesnické slavnosti ve Firle ve východním Sussexu nedaleko od Doveru.

Foto: Robert Rohál

Hvězdy během děkovačky na jevišti Státní opery v Banské Bystrici.

Článek

Oslava s ohňostrojem se shodou okolností konala krátce poté, co úřady vypověděly z vesnické louky skupinu Romů, kteří se tam chtěli usadit.

Podle BBC se nyní záležitostí zabývá britská Komise pro rasovou rovnost, která požaduje, aby proti pořadatelům bylo zahájeno trestní stíhání. V případě prokázání viny by jim hrozil až sedmiletý trest.

Tradice je tradice

Pořadatelé vesnické oslavy s ohni a ohňostroji ovšem rasismus popírají a uvádějí, že naopak chtěli upozornit na to, že i Romové musejí někde bydlet. Hájí se také tradicí, podle níž se pálení figurín děje každoročně a nikdo dopředu neví, kdo bude spálen.

Někteří obyvatelé vesnice, které BBC citovala, nápad s pálením karavanu s figurínami Romů kritizovali. Podle jejich svědectví byl na vozu napsán i starý hanlivý název pro tuto etnickou menšinu a na jeho dveřích byla namalována spoře oblečená žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám