Hlavní obsah

Sebevražedný atentát v Kirkúku: 23 mrtvých

BAGDÁD

Dvacet tři lidí zahynulo a patnáct až dvacet jich bylo v sobotu zraněno při sebevražedném atentátu u náborového střediska irácké Národní gardy ve městě Kirkúk na severu Iráku, informovala stanice BBC. Oznámil to generál gardy Anvar Muhammad Amín.

Foto: Promo inscenace Rukojmí bez rizika
Článek

Podle něj výbuch nálože umístěné v automobilu zasáhl dav lidí, kteří se hlásili o místo v gardě. Národní garda má v budoucnu v Iráku převzít bezpečnostní úkoly od sil vedených Spojenými státy.

Ulice před sídlem gardy byla poseta zkrvavenými těly, troskami a roztříštěným sklem. Na místo výbuchu se sjíždějí ambulance a hasiči se snaží uhasit hořící automobil, který vybuchl.

Třetí útok za týden

Je to tento týden již třetí pumový útok zaměřený na formující se bezpečnostní síly v Iráku. V pátek si sebevražedný útok na policejní vozy čekající na kontrolním stanovišti v Bagdádu vyžádal životy nejméně osmi lidí. Při předcházejícím výbuchu u bagdádské policejní stanice zahynulo 44 osob.

Při dalším útoku v sobotu také vybuchla nálož v uličce na bagdádském předměstí. Zahynul jeden člověk a dva byli zraněni. Další okolnosti této exploze zatím nebyly oznámeny.

Irácká policie rovněž oznámila, že jeden z vedoucích představitelů irácké ropné společnosti North Oil Muhammad Zibárí dnes přežil útok na svůj konvoj v Mosulu na severu země. Útočníci, kteří konvoj napadli samopaly a protitankovými střelami, usmrtili čtyři Zibárího osobní strážce.

Reklama

Související témata:

Související články

Bushův inspektor: Irák chemické zbraně neměl

Optimismus kolem oprávněnosti invaze a zejména budoucnosti Iráku, který mezi voliči šíří prezident George W. Bush, utrpěl další trhliny. Jeho zbrojní inspektor...

Výběr článků

Načítám