Hlavní obsah

Schwarzenegger vede nejbohatší stát Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Čtyřiapadesát procent voličů, kteří v kalifornských volbách hlasovali pro odvolání dosavadního guvernéra Graye Davise, odstartovalo politickou kariéru hollywoodského herce Arnolda Schwarzeneggera. V následném výběru nového guvernéra nejbohatšího amerického státu totiž Arnie dostal 2 520 911 hlasů a stal se tak vítězem.

Foto: Pavel Ouředník

Klenot Šumavy Kašperk

Článek

Tato data zveřejněná CNN vychází ze zpracování výsledků 74 % hlasovacích okrsků.

Na druhém místě podle těchto předběžných výsledků skončil demokratický kandidát Cruz Bustamante s1 729 346 hlasy. Konečné oficiální výsledky budou vyhlášeny během dnešního dne.

Bustamante bude Schwarzeneggerovým mužem

Podle průzkumu provedeného CNN u východu z volebních místností dalo představiteli legendárního Terminátora hlas 47 procent žen. Dvaapadesát procent voličů hispánského původu volilo latinskoamerického kandidáta Cruze Bustamanteho, dalších třicet procent hlasovalo pro Schwarzeneggera. Bustamante dostane funkci v guvernérově nejbližším týmu.

Podle výsledků vycházejících ze 14 sečtených volebních okrsků pro Schwarzeneggera hlasovalo 52 procent voličů, pro Bustamanteho 30 procent a pro dalšího republikána Toma McClintocka 12 procent.

Uděláme velké věci, slibuje Arnie

Chci být guvernérem lidí, guvernérem všech Kaliforňanů, společně můžeme udělat velké věci, řekl Schwarzenegger stovkám nadšených příznivců v hotelu v centru Los Angeles. Nezklamu vás, prohlásil Arnold, který zdůraznil "těžká rozhodnutí nezbytná k obnově našeho státu". Současně však se jeho vystoupení neslo ve smířlivém tónu k politickým soupeřům.

Davis vítězi telefonicky pogratuloval

Voliči rozhodli, že nastal čas, aby sloužil někdo jiný a já přijímám jejich úsudek, řekl Davis v Los Angeles svým příznivcům. Před chvílí jsem telefonoval Arnoldu Schwarzeneggerovi, abych mu pogratuloval, dodal odcházející guvernér.

Vyzval současně obyvatele Kalifornie, aby se přenesli přes chaos kampaně a její polarizující dopady na společnost a "udělali vše, co je správné pro Kalifornii".

Šedesátiletý Davis byl do guvernérského křesla zvolen před rokem podruhé a nyní se stal prvním guvernérem odvolaným od roku 1921, kdy se stejným způsobem Severní Dakota zbavila guvernéra Lynna Fraziera.

Mé dveře budou všem otevřené

Oceňuji telefonický rozhovor s guvernérem Grayem Davisem, který přislíbil hladké předání administrativy, prohlásil Schwarzenegger. Slíbil, že se ve své funkci obrátí nejen na republikány, ale i na demokraty a nezávislé, na své příznivce i odpůrce. Mé dveře budou vždy otevřené, prohlásil.

 Schwarzenegger se plně ujme práce v nové funkci uveden do deseti dnů po oficiálním předání moci, které se podle kalifornských zákonů musí uskutečnit do 15. listopadu.

Arnold Schwarzenegger

30. července 1947 narozen ve Štýrském Hradci v Rakousku

30. července 1947 narozen ve Štýrském Hradci v Rakousku1970-75 a 1980 sedminásobný Mr. Olympia

30. července 1947 narozen ve Štýrském Hradci v Rakousku1970-75 a 1980 sedminásobný Mr. Olympia1979 absolvoval Univerzitu ve Wisconsinu, obor tělocvik a management

30. července 1947 narozen ve Štýrském Hradci v Rakousku1970-75 a 1980 sedminásobný Mr. Olympia1979 absolvoval Univerzitu ve Wisconsinu, obor tělocvik a management1981 v Guinessově knize označen za nejvyvinutějšího muže všech dob

30. července 1947 narozen ve Štýrském Hradci v Rakousku1970-75 a 1980 sedminásobný Mr. Olympia1979 absolvoval Univerzitu ve Wisconsinu, obor tělocvik a management1981 v Guinessově knize označen za nejvyvinutějšího muže všech dob1983 získává americké občanství

1986 žení se s Marií Shriverovou (mají čtyři děti od 5 do 13 let)

Reklama

Výběr článků

Načítám