Hlavní obsah

Schröder: Unie dává šanci k trvalé prosperitě a míru

Novinky, Jan Kovařík (Pasov)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASOV

Evropská unie má při rozšíření šanci vybudovat kontinent trvalého míru a prosperity. Prohlásil to ve středu v Pasově německý kancléř Gerhard Schröder v diskusi s českým prezidentem Václavem Klausem, polským exprezidentem Lechem Walesou a předsedkyní maďarského parlamentu Katalinou Sziliovou.

Foto: HZS JMK
Článek

"Když začneme správně, můžeme udělat z Evropy místo trvalého míru ekonomické prosperity a sociální spravedlnosti," zdůraznil kancléř a ujasnil, že nyní jde podle něj o tři zásadní problémy: o dynamické rozšíření EU, prohloubení integrace a o řešení sociálních problémů.

Připomněl zároveň, že otázka Turecka, s nímž má EU od roku 1963 asociační dohodu, je důležitá i pro bezpečnost Evropy, protože Ankara může využít svého vlivu na Blízkém Výchově a mezi islámskými státy. Postavil se znovu proti "rozbalování" balíčků, který pro mezivládní konferenci v Římě připravil Konvent - "před předkládáním návrhů na změny by si každý měl uvědomit, co to může znamenat, a zda se podaří balíček znovu svázat, nebo zda to neoddálí rozšíření," řekl Schröder v úvodním projevu.

Klaus hájil názor, že při návrhu ústavy EU jde o velmi závažný krok, a proto by mělo být o tom i vážně jednáno: "Očekává nás celokontinentální stát s vládním centrem, nebo Evropa států?" je podle něj zásadní otázka k debatě. Podle Walesy jde při rozšíření o překonání umělého rozdělení Evropy. Přiznal se, že se zaobíral myšlenkou, zda by mohl být prvním evropským prezidentem a neustále připomínal, že zde mluví "jako revolucionář".

Klaus ocenil stav vztahů

Na tiskové konferenci před zahájením diskuse Klaus ocenil nynější stav česko-německých vztahů, které jsou podle něj nejlepší v dějinách. Zdůraznil dále, že pro ČR není alternativa k členství v Unii, ale dodal, že "členství není vstupenkou do ráje", protože za vše se musí platit. Řekl, že chápe snahu kancléře neměnit již vypracovaný návrh ústavy, ale zároveň připomněl, že by znamenala "radikální posun EU někam jinam".

K odsunutým Němcům prohlásil, že nemá nového co říci: "Minulost musíme vidět jako minulost. Nelze ji opakovat, ani měnit. Pokusy něco z minulost měnit nejsou produktivní, jsem proti tomu." Vyslovil pochybnosti ke snahám odsunutých zřídit v Berlíně Centrum proti vyhánění, které má podle něj "politické podtóny".

Kancléř odešel spokojen
Jak se máte? ptá se při odchodu ze sálu v Pasově kancléř a podává mi ruku.
Děkuji jde to. A co vy, nemáte obavy z odbojných Čechů?
Ne, proč? Je dobře mít vlastní názor. Myslím, že se domluvíme.
Jak hodnotíte dnešní diskusi o Evropě a Unii?
Jsem spokojen, řekl Schröder a odešel za svými hosty z Prahy, Varšavy a Budapešti na slavnostní večeři.

Reklama

Výběr článků

Načítám