Hlavní obsah

Schröder hrozí demisí kvůli sociální reformě

Novinky, Jan Kovařík, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý kancléř a předseda vládní strany SPD Gerhard Schröder v pondělí na zasedání předsednictva strany v Berlíně hrozil demisí v reakci na to, jak levicové křídlo SPD kritizuje jeho návrh sociální reformy Agenda 2010, který má projednat mimořádný sjezd SPD svolaný na 1. června.

Foto: Dana Smrčková

Karla Frantela přiměl po 25 letech ke hře na saxofon Bob Mintzer.

Článek

"Jestliže budou pokračovat v SPD debaty o reformě v podobném duchu jako dosud, musí převzít můj úřad někdo jiný," prohlásil podle některých účastníků rokování a odpovědí mu byla napjatá atmosféra.

Předsednictvo strany návrh podpořilo

Po zasedání kancléř prohlásil, že předsednictvo velkou většinou rozhodlo jeho návrh "v plném rozsahu uskutečnit" - proti bylo pět členů a dva z asi 40 přítomných se zdrželi. Schröder vychází z toho, že sjezd návrh reforem schválí. K atmosféře zasedání podotkl, že "to byla velmi zajímavá diskuse". Nepřímo přiznal, že hrozil odstoupením - prohlásil, že "kdo zbavuje vládu základny pro její činnost, ať v parlamentu nebo sjezdu, musí z toho vyvodit důsledky. Každý tomu také rozumí."

Stát se zřejmě víc spolehne na bohaté

Šéf parlamentní frakce SPD Franz Müntefering zdůraznil, že existují úvahy více zapojit do financování sociálního státu bohaté občany a podniky. Může se tak stát zdaněním kapitálových výnosů a zvýšením poplatků pro velká dědictví. Rozhodnout by se o tom mělo až po sjezdu. Zároveň odmítl zprávy o přípravě zvýšení daně z přidané hodnoty a znovuzavedení daně ze jmění.

Zelení Agendu odmítají

Proti Agendě 2010 se vyslovila také levice Zelených, podle níž je návrh "sociálně nevyvážený". Podstatné zkrácení doby výplaty podpory v nezaměstnanosti (z 32 na 12 až 18 měsíců), snížení pomoci v nezaměstnanosti, škrty při výplatě nemocenského a uvolnění ochrany zaměstnanců před propuštěním toto křídlo Zelených striktně odmítá.

Výběr článků

Načítám