Hlavní obsah

Scholz: Putin nejeví známky pochopení, že invaze na Ukrajinu byla chyba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý kancléř Olaf Scholz u ruského prezidenta Vladimira Putina během jejich úterního telefonátu nezaznamenal změnu postoje k válce nebo pochopení toho, že invazí na Ukrajinu udělal šéf Kremlu chybu. Scholz to ve středu řekl novinářům v Berlíně s odkazem na rozhovor, který s ruským vládcem vedl.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý premiér Olaf Scholz

Článek

„Bohužel vám nemohu říct, že by tam teď zesílilo pochopení, že začít tuto válku byla chyba,“ řekl Scholz. „Ani nic nenaznačovalo tomu, že tam teď vznikají nové postoje,“ dodal šéf německé vlády.

Podle Scholze je přesto důležité s Putinem mluvit a nabízet mu vlastní pohled. „Neboť jsem pevně přesvědčen o tom, že Rusko se musí stáhnout, musí stáhnout své jednotky, aby mír v regionu dostal šanci. A každý den je mi jasnější, že je to jediná perspektiva,“ dodal Scholz.

Scholz si volal s Putinem, naléhal na diplomatické řešení války na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Německý sociálnědemokratický (SPD) politik v úterý telefonicky hovořil s Putinem po více než třech měsících. Naléhal na co nejrychlejší diplomatické řešení války na Ukrajině a úplné stažení ruských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám