Hlavní obsah

Scholz označil klimaextremisty za naprosté blázny. Za trest mu posprejovali stranickou centrálu

Berlín

Poté, co německý kancléř Olaf Scholz ostře zkritizoval blokády silnic ekologickými extremisty z hnutí Poslední generace, postříkali aktivisté sídlo Scholzovy sociální demokracie v Berlíně. Fasádu Domu Willyho Brandta poškodili oranžovou výstražnou barvou.

Foto: Profimedia.cz

Protestující z Poslední generace před potřísněným Domem Willyho Brandta v Berlíně

Článek

„Myslím si, že je to naprosté bláznovství, nějak se lepit na obraz nebo na ulici,“ řekl Scholz o něco dříve ve škole v braniborském Kleinmachnowě. Akce nepřispěly k tomu, že by někdo změnil názor, ale spíše všechny naštvaly, vysvětlil Scholz.“

Klimatičtí aktivisté pak po pomstě podle listu Die Welt prohlásili: „Pane Scholzi, ničení základů života je nejen naprosto šílené, ale také protiústavní. Jak se opovažujete postavit se před děti, jejichž budoucnost právě teď ničíte, a mluvit o tom, že protest proti vaší destruktivní politice vám připadá ‚úplně praštěný‘?“ prohlásili ekologové.

Koneckonců je to podle nich kancléřova vina, že se lidé v německých ulicích musí pokoušet pokojně bojovat za svá základní práva. „Příčina našeho protestu spočívá v nezodpovědném rozdmýchávání sociálního rozvratu Scholzovou vládou,“ uvedla Poslední generace.

Berlínským řidičům došla s ekologickými extremisty trpělivost, zbili je a zkopali

Evropa

Dodala, že Scholz s oblibou vystupuje jako „milý strýček“, ačkoli ví, že tyto děti jen strká do globálního školního autobusu, který má 98procentní pravděpodobnost smrtelné nehody.

Tímto aktivisté citovali vyjádření Hanse Joachima Schellnhubera¸ bývalého šéfa Postupimského institutu pro výzkum dopadů klimatických změn. Ten v roce 2019 v souvislosti s nedostatečnou politikou ochrany klimatu prohlásil: „Říkám vám, že naše děti tlačíme do globálního školního autobusu, který má 98procentní pravděpodobnost smrtelné nehody.“

Policejní razie

V sedmi spolkových zemích policie při razii ve středu ráno prohledala 15 nemovitostí Poslední generace, obstavila účty a zajistila majetek.

Foto: Soeder Christoph, ČTK

Policista opouští dům po domovní prohlídce nemovitosti skupiny Poslední generace v Berlíně-Kreuzbergu

Bavorský zemský kriminální úřad pod dohledem mnichovské prokuratury vyšetřuje sedm podezřelých z Poslední generace kvůli založení a podpoře zločinecké organizace.

Organizace ve svém Plánu pro rok 2023 oznámila, že od srpna přesune těžiště protestních akcí do Bavorska. Tam, jak uvedl Henning Jeschke, spoluzakladatel Poslední generace, v interním informačním hovoru, jsou „represe a lpění na tom, že věci se nemají měnit, stále obzvláště silné“.

Cílem blokád je postavit strany před dilema v bavorské zemské volební kampani. Buď by politici museli ustoupit, nebo by bezpečnostní orgány byly nuceny stovky demonstrantů zavřít.

V pozadí akce je předběžné vyšetřování, které údajně směřuje proti celkem sedmi obviněným ve věku 22 až 38 let. Jsou vyšetřováni na základě obvinění ze založení nebo podpory zločinecké organizace. Podle prokuratury bylo řízení zahájeno na základě četných trestních oznámení veřejnosti, která byla přijata od poloviny roku 2022.

Dary na financování trestné činnosti

Konkrétně jsou obžalovaní obviněni z toho, že pro Poslední generaci zorganizovali fundraisingovou kampaň na financování „dalších trestných činů“, inzerovali ji prostřednictvím své domovské stránky a vybrali tak nejméně 1,4 milionu eur (33,14 milionu korun) na darech. Tyto peníze byly také převážně použity na páchání dalších trestných činů, jak bylo uvedeno.

Dva obvinění čelí rovněž podezření z pokusu o sabotáž ropovodu Terst–Ingolstadt v dubnu 2022.

Kromě toho byla na pokyn úřadu veřejného žalobce zabavena a zrušena domovská stránka skupiny, kterou spravoval matematik z Augsburgu, uvedl policejní mluvčí.

Aktivisté na ochranu klimatu reagovali ostrou kritikou. Na Twitteru se ptali, kdy budou provedeny razie v lobbistických strukturách a zabaveny „vládní fosilní fondy“.

Poslední generace se odkopala, teď půjde po superbohatých

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám