Hlavní obsah

Scholz nepochybil, shledali žalobci

Prokuratura v Hamburku, který má postavení spolkové země, nadále nevidí žádné důkazy o možném napomáhání k daňovým únikům ze strany německého kancléře Olafa Scholze (64) v souvislosti s daňovým skandálem cum-ex, do kterého se zapletla soukromá banka Warburg.

Foto: Foto Profi media.cz, Profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz tento týden na veřejnosti působil sebejistě.

Článek

Odpověděla tak na trestní oznámení na Scholze a další údajně zúčastněné osoby, které podal hamburský advokát Gerhard Strate (72). Podal stížnost proti tomu, že hamburský úřad veřejného žalobce nezahájil trestní řízení.

Kancléř bude v pátek v případu svědčit před vyšetřovací komisí hamburského sněmu

„Stížnost jsme nyní zamítli,“ řekla listu Der Tagesspiegel vrchní návladní Mia Sperling-Karstensová (54).

Německý kancléř Scholz bude vypovídat v případu daňové aféry v Hamburku

Evropa

Starosta byl u toho

„Neexistují žádné indicie pro podezření, že by možný daňový únik banky Warburg byl vědomě nebo dobrovolně podporován odpovědnými osobami hamburské finanční správy,“ citoval Tagesspiegel z rozhodnutí. Zatím se neobjevily ani žádné náznaky nepravdivých výpovědí kancléře Scholze ve vyšetřovací komisi, shledala dále prokuratura.

V pozadí je případ z roku 2016: Po jednání tehdejšího starosty Scholze s akcionáři banky Christianem Oleariusem (80) a Maxem Markusem Warburgem (74) se hamburské daňové úřady vzdaly nároku na vrácení 47 milionů eur (1,153 mld. korun) od banky Warburg v souvislosti s transakcemi cum-ex a o něco později se zřekly dodatečných daňových nároků za 43 milionů eur (1,05 mld. korun).

Zatímco první suma byla promlčena, 43 milionů eur úřady vymohly zpět až po zásahu spolkového ministerstva financí krátce před promlčením. Scholz bude v pátek v případu svědčit před vyšetřovací komisí hamburského sněmu. Ta má zjistit, zda tehdejší městští politici včetně starosty Scholze nevyvíjeli nátlak na finanční úřad.

Německo otočilo. Jaderné elektrárny pojedou dál

Ekonomika

Vyšetřování běží

Při transakcích cum-ex investoři využili mezeru v zákoně, aby německý stát v průběhu let ošidili o peníze. Kolem rozhodného dne pro výplatu dividend několik účastníků přesunulo akcie s nárokem na dividendu (cum) a bez nároku na dividendu (ex) tam a zpět. V důsledku toho finanční úřady vracely daně z kapitálových výnosů, které vůbec nebyly zaplaceny.

Stát tak utrpěl miliardové ztráty. Několik prokuratur a soudů po celé zemi už několik let vyšetřuje jeden z největších daňových skandálů v poválečné historii Německa. Spolkový nejvyšší soud loni rozhodl, že transakce cum-ex jsou trestným činem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám