Hlavní obsah

Sběrné zařízení pro migranty v Chemnitzu hlásí případy tuberkulózy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chemnitz

Několik případů tuberkulózy zachytily zdravotnické orgány v německém Chemnitzu (Saské Kamenici). Dva z nich se objevily v tamním zařízení pro uprchlíky. Město leží asi 50 kilometrů od hranice s Českem, přes niž v posledních týdnech proudí do Německa nebývalé množství ilegálních migrantů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího radnice, kterého citoval deník Bild, je jednou z nakažených žena ubytovaná v záchytném uprchlickém centru. Podle lékařů se u ní už projevily symptomy nemoci a společně se šesti rodinnými příslušníky skončila v izolačním zařízení v sousedním okrese. Ze stejného zařízení putovala do izolace jedna další osoba.

Jiný případ tuberkulózy se objevil u pracovnice saskokamenického sociálně-terapeutického centra, kam rovněž přicházejí migranti. Její nákaza zřejmě nesouvisí s výše uvedenou rodinou.

Úřady prověřují stovku kontaktů

Zdravotníci ale zjistili, že žena přišla do styku se zhruba stovkou lidí. Úřady se je nyní snaží urychleně kontaktovat, aby zabránily dalšímu šíření bakteriální infekce.

Německá ministryně chce stálé kontroly na hranici a nasazení německých policistů v Česku

Zahraniční

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová mezitím vyslyšela volání Saska a Braniborska po zpřísnění ostrahy německé hranice, resp. zavedení stálých hraničních kontrol. Obě spolkové země čelí masivnímu náporu ilegálních migrantů ze směru od Polska a v případě Saska i ze strany ČR.

Faeserová v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk potvrdila, že Německo už připravuje stálé hraniční kontroly. „Budou to doplňkové kontroly. Uvidíme, co přinesou,“ řekla Faeserová, která donedávna takové opatření rozhodně odmítala.

Za důležité označila, aby byli policisté po celé délce hranic, a ne jen na vybraných přechodech, které by převaděči mohli obejít. Za mnohem účinnější než stálé kontroly označila ministryně skrytá pátrání a možnost působení německých policistů i na území sousedních států. Jak příklad zmínila Česko, které už s takovou spoluprací vyjádřilo souhlas.

Podle braniborského ministra vnitra Michaela Stübgena je problém s převaděči na polsko-německé hranici mnohem horší než během migrační krize z let 2015 a 2016. „Nárůst počtu případů pašování lidí na německo-polské hranici už překračuje všechny meze,“ řekl Stübgen v rozhovoru s veřejnoprávní televizí RBB.

Ještě v červenci přicházelo podle něj do Braniborska v průměru 22 lidí bez dokladů denně. V srpnu to bylo 35 denně a nyní je to přes 55 osob za jediný den.

Polsko zavede kontroly vozidel na hranici se Slovenskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám