Hlavní obsah

Satelitní snímky odhalují zkázu indonéského města po zásahu tsunami

Satelitní snímky ukazují proměnu indonéského města Palu, které po pátečním zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály zasáhla vlna tsunami. Na snímcích je vidět poničený most či celá řada poničených budov, které se nacházely u pobřeží. Současná bilance zemětřesení a tsunami na ostrově Sulawesi činí nejméně 1234 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Satelitní snímky odhalují zkázu v IndonésiiVideo: AP

 
Článek

Palu je hlavní město ostrova Sulawesi a je domovem pro zhruba 300 tisíc Indonésanů. Nachází se na konci 32 kilometrů dlouhé zátoky a povětšinou je dostatečně chráněné, tentokrát to však nestačilo.

„Většina obětí pochází z města Palu, které zasáhla vlna tsunami, nyní ale přicházejí i zprávy o obětech ze vzdálenějších a méně přístupných míst, uvedly agentury AP a AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zdevastované PaluVideo: AP

Vlny, které Palu zasáhly, měřily více než pět metrů a dosahovaly rychlosti 160 kilometrů v hodině.

Na satelitních snímcích pořízených společností Planet Labs je vidět odtok sedimentů z ustupujících povodňových vod. Řada budov, které se nacházely podél pobřeží, zcela zmizely z mapy. Voda rovněž zaplavila část silnic a zničila most. Kromě města Palu odhalují snímky rovněž přilehlé vesnice, které postihl sesuv půdy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moment, kdy vlna tsunami zasáhla indonéské město PaluVideo: Reuters

Do řady míst postižených otřesy půdy se záchranáři stále ještě nedostali, takže existují obavy, že počet obětí dále poroste.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám