Hlavní obsah

Indonésii po zemětřesení zasáhly vlny tsunami

Palu
Aktualizováno

Indonéský ostrov Sulawesi postihlo mohutné zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály a následné vlny tsunami. Město Palu zaplavily vlny vysoké až tři metry (video uvnitř článku). Živel obydlenou oblast postihl asi hodinu poté, co indonéské úřady varování před ničivou vlnou mylně odvolaly. V pátek o tom informovala stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení v IndonésiiVideo: Reuters

 
Článek

Videa, která se objevila na sociálních sítích, zachycují lidi, kteří před tsunami utíkají a vyděšeně křičí. „Situace je chaotická, lidi běhají po ulicích a budovy se hroutily. Je tu loď vyvržená na pobřeží,” řekla Dwikorita Karnawatiová, která vede indonéskou meteorologickou agenturu BMKG.

Mluvčí záchranářské agentury Sutopo Purwo Nugroho uvedl, že tsunami smetla domy, jejichž obyvatelé se pohřešují. Ale spojení je přerušeno a i temnota brání v získání informací. „Na místě budou nasazeny veškeré síly, od zítřejšího (sobotního) rána pomoc začnou přepravovat letadla Hercules a vrtulníky,” prohlásil.

Podle agentury AP vlna tsunami dosahovala až třímetrové výše a zasáhla přinejmenším dvě města, správní středisko Palu a o něco menší město Donggala, jakož i několik dalších osad na pobřeží.

Úřady informovaly o pěti obětech, napsala BBC s tím, že ale není jasné, zda jde o oběti tsunami nebo předchozího zemětřesení.

Kompletní informace o následcích otřesů o síle 7,5 stupně ještě nejsou k dispozici, ale podle oficiálního činitele indonéské agentury pro přírodní katastrofy se dají čekat „značné škody”.

Foto: Antara Foto, Reuters

Jedna ze zraněných po zemětřesení, které zasáhlo indonéský ostrov Sulawesi.

Přerušené spojení

Zatím ale nelze získat podrobnosti, protože telefonní spojení s postiženou oblastí je přerušené. Po zemětřesení zastavilo provoz letiště ve městě Palu.

Foto: Disaster management agency, ČTK/AP

Zemětřesení na indonéském ostrově Sulawesi poničilo řadu domů.

„Podle našich odhadů a zkušeností otřesy způsobily rozsáhlé škody od provinčního hlavního města Palu na sever po město Donggala,” řekl agentuře AP mluvčí agentury. Jen v oblasti města Donggala žije asi 300 tisíc lidí.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. Série zemětřesení, která v červenci a srpnu zasáhla indonéský ostrov Lombok, si vyžádala téměř 500 mrtvých a více než 1300 zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám