Hlavní obsah

Sasko vybilo kvůli moru prasata v oboře u Moritzburgu, kde se točila Popelka

Moritzburg

Sasko kvůli hrozbě nákazy africkým morem prasat (AMP) vybilo divoká prasata v oboře na zámku Moritzburg nedaleko Drážďan, který Češi znají jako jedno z dějišť dnes již legendárního pohádkového filmu Tři oříšky pro Popelku. Prasata v oboře infikována nebyla, saská správa lesů je ale musela zabít z preventivních důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Moritzburg, kde se točila ikonická Popelka.

Článek

Nad divokými prasaty a miniprasaty v oboře se začalo smrákat 8. října, kdy bylo u nedalekého Radeburgu zastřeleno divoké prase s AMP.

Moritzburg se tak stal uzavřenou zónou, ve které byl venkovní chov prasat a chov s výběhem zakázán. Správa lesů jako provozovatel areálu se pokusila získat výjimku, kterou od úřadů ale nedostala.

Další možností, jak zvířata uchránit, bylo jejich dlouhodobé ustájení. To ale také nebylo možné, neboť prasata byla zvyklá na volný pohyb. Na konci října tak padlo rozhodnutí zvířata odstřelit, což správa nyní učinila.

Foto: Profimedia.cz

Divoká prasata v zámecké oboře

„S velkou lítostí se obora v Moritzburgu musela rozloučit se svými divokými prasaty a miniprasaty,” oznámila lesní správa. Ta také uvedla, že příslušný veterinární úřad nechal prasata odstřelit ve shodě se zákony na ochranu zvířat.

Choroba možná dorazí i do Česka

Africký mor prasat se do Německa od loňského roku šíří z Polska, naopak Česko je od roku 2019 uznáno jako země bez AMP, protože se mu podařilo chorobu vymýtit.

Odborníci se ale obávají, že je jen otázkou času, kdy se nemoc v Česku znovu objeví, protože vedle Polska je i na Slovensku.

Bavorsko zvyšuje odměnu za odstřel divočáka

Evropa

Několik nakažených prasat bylo nedávno zjištěno jižně od dálnice A4, která spojuje Drážďany přes Zhořelec (Görlitz) s polskou hranicí. Dálnice dlouho sloužila jako bariéra, která bránila šíření infekce k českým hranicím.

Sebastian Vogel, který je šéfem krizového štábu boje proti AMP při saském ministerstvu sociálních věcí, řekl ČTK, že hlavní infekční tlak na Sasko sice míří severně od A4, ale že i tak nelze vyloučit pohyb nakažených zvířat jižně od dálnice.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění. Vakcína neexistuje, nakažená zvířata se neléčí a musejí se usmrtit.

Reklama

Výběr článků

Načítám