Hlavní obsah

Bavorsko zvyšuje odměnu za odstřel divočáka

Vláda v německé spolkové zemi Bavorsko zvyšuje myslivcům odměnu za odstřel divočáka. Nově mohou získat lovci, kteří skolí zvíře v severních a východních regionech u hranic s Českem a německými spolkovými zeměmi Durynsko a Sasko 100 euro (2500 korun) za kus místo původních 20 euro (500 korun), píše agentura DPA. Kabinet se tímto způsobem snaží zabránit vypuknutí afrického moru prasat v Bavorsku.

Foto: archiv Pravo, Právo

Prase divoké

Článek

Výskyt a pohyb zvířat v uvedených regionech navíc budou sledovat drony. „Získaná data jsou předávána místním lovcům, aby se podpořil odstřel zvířat,“ uvedla bavorská vláda.

V Německu se nákaza zatím nevyskytuje, ale země se snaží zajistit důslednou prevenci. Choroba se objevila v Polsku, Bulharsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku, Maďarsku, na Ukrajině a v Pobaltí. Postiženo bylo i Česko, které je ale od loňského dubna oficiálně zemí bez afrického moru prasat. Nákaza je velmi infekční a neexistuje proti ní žádná vakcína.

U divokých afrických prasat je bez příznaků, u prasat domácích a evropských divokých prasat je charakterizováno hemoragickou horečkou, apatií, skvrnami na kůži a krváceninami na sliznicích a orgánech, ve většině případů končí smrtí během několika dní. Po člověka je virus neškodný.

Pro chovatele prasat znamená nákaza totální katastrofu. Němečtí zemědělci se navíc obávají, že pokud by byli poprvé nalezeni u divočáka nebo domácího prasete, země by ztratila status „bez nákazy“ a přišla by o možnost vyvážet vepřové maso do Asie.

Braniborsko a Sasko staví na hranicích s Polskem ploty, které po dokončení budou tvořeny z elektrických ohradníků a pachových odpuzovačů.

Reklama

Výběr článků

Načítám