Hlavní obsah

SARS začíná trápit i Afriku

PEKING/LAGOS

Infekční nemoc SARS se poprvé objevila i v Africe. První možný případ SARS na africkém kontinentu totiž v pátek ohlásila Nigérie, kde zemřel v nemocnici muž čínské národnosti, který se vrátil z Tchaj-wanu. V Hongkongu a na Tchaj-wanu zemřelo dalších sedm lidí nakažených SARS. Čínský prezident vyzval k maximální ostražitosti.

Foto: Jiří Cysař

Hráz nádrže.

Článek

Symptomy pacienta v africké Nigérii se podobaly SARS, a tak Nigérie předala jeho případ k prozkoumání Světové zdravotnické organizaci (WHO). "Je to podezřelý případ. Ještě nebyl potvrzený," prohlásil v místní televizi ministr zdravotnictví Alphonsus Nwosu.

"Ten muž měl příznaky SARS a byl přijat do nemocnice v Kanu (na severu Nigérie), kde později zemřel," dodal ministr. Dvanáct osob, které s nemocným přišly před smrtí do styku, bylo vzato do karantény. Pokud se potvrdí, že šlo skutečně o SARS, půjde o první známý případ úmrtí na tuto obávanou chorobu na africkém kontinentu, který už naplno zasáhla smrtící nemoc AIDS.

Nigérie, která je s více než 120 miliony obyvatel nejlidnatější africkou zemí, minulý týden oznámila, že na všechna mezinárodní letiště vyšle zdravotní týmy, aby kontrolovaly přilétající cestující kvůli viru SARS. Zpravodaj agentury Reuters, který navštívil mezinárodní letiště v Lagosu, ale tvrdí, že po nějakých zdravotních kontrolách tu není ani vidu.

Další mrtví na SARS v Hongkongu a Tchaj-wanu

V Hongkongu zemřely dvě další osoby a objevilo se sedm nových případů SARS. Oběma obětem bylo přes 70 let a trpěly dalšími chorobami. Místní bilance se tak zvýšila na 212 mrtvých a 1674 nakažených, uvedly dnes místní úřady. Poznamenaly, že desátý den v řadě je počet nových případů menší než deset a že epidemie se podle všeho dostává pod kontrolu.

V Tchaj-wanu zemřeli na SARS 49letý muž, tři pacienti v nemocnici a jeden člen jejich ošetřovacího týmu. Sdělilo to dnes místní ministerstvo zdravotnictví s tím, že na ostrově tak počet mrtvých dosáhl 18 a že je zde 172 nakažených osob.

Místo masek podprsenky

Kvůli nedostatku chirurgických masek se obyvatelé jedné vesnice na jihu Tchaj-wanu rozhodli nosit alespoň podprsenky, aby se tak chránili před chorobou. "Prošel jsem všechny lékárny, ale nesehnal jsem vyhovující masku," řekl jeden z místních obyvatel tchajwanské televizi, tvář zpola zakrytou košíčkem tmavě rudé podprsenky. "Kohosi jsem s tím viděl a rozhodl jsem se to také zkusit," dodal.

Zaměstnanci malého závodu na výrobu této nezbytné součásti dámské garderoby začali vyrábět příležitostné masky z podprsenek tak, že oddělili od košíčků zapínání a ramínka.

Čína se mobilizuje

Čínský prezident varoval před následky případné liknavosti a nedůslednosti v kampani proti SARS. "Zvlášť květen je klíčovým obdobím v boji proti SARS. Musíme zachovat morálku a odhodlanost," řekl Chu.

Situace v zemi je podle něj stále vážná, především v Pekingu, kde úřady oznámily, že do karantény bylo dáno dalších 323 osob. Celkem je tak zde v karanténě 18.608 lidí. V metropoli zemřelo na SARS 114 a ve zbytku země 116 osob.

Světová zdravotnická organizace (WTO) dnes ocenila údaje zveřejňované Čínou, ale poznamenala, že tyto údaje obsahují vážné mezery. A to v tom, že čínské úřady dosud nevysvětlily, jak byla polovina z pacientů nakažena. To podle WTO ztěžuje boj proti této chorobě. 

Reklama

Související články

SARS už zabil více než 500 lidí

Nejméně devět lidí zemřelo během čtvrtka na infekční chorobu SARS (syndrom akutního respiračního selhání). Pět nových obětí hlásí kontinentální Čína, čtyři...

K rozšíření SARS stačilo několik letů

Vznik epidemie smrtícího zápalu plic SARS, na nějž už zemřelo 513 lidí a 7100 se jím nakazilo, umožnilo především pár letů, jichž se účastnili nemocní...

Výběr článků

Načítám