Hlavní obsah

Šalamounovy ostrovy zasáhlo silné zemětřesení, tsunami nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šalamounovy ostrovy v Tichomoří v úterý zasáhlo zemětřesení o síle 6,7 stupně. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Jde o druhé silné zemětřesení, které ostrovy postihlo, za méně než dva týdny. Tsunami ale nehrozí.

Foto: Gray Nako, ČTK/AP

Následky zemětřesení na Šalamounových ostrovech z 8. prosince.

Článek

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v moři asi 120 kilometrů severozápadně od města Kirakira, které leží na ostrově v jihovýchodní části Šalamounových ostrovů. Otřesy podle USGS vycházely z hloubky 44 kilometrů a nevyvolaly vlnu tsunami.

Naposledy se na Šalamounových ostrovech země třásla 8. prosince. Tehdy mělo zemětřesení sílu 7,8 stupně a odborníci kvůli němu varovali před vlnou tsunami. Varování ale posléze odvolali. Tisíce obyvatel ostrovů se přesto ze strachu před přívalovou vlnou ukryly.

Šalamounovy ostrovy, které se rozkládají severovýchodně od Austrálie, tvoří více než 200 obydlených ostrovů s celkovým počtem obyvatel kolem 552 000 osob. Leží na takzvaném Tichomořském ohnivém kruhu, kde se stýkají kontinentální desky a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám