Hlavní obsah

Saddáma pomohl dostat zvláštní počítačový program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američané polapili Saddáma Husajna za přispění speciálního počítačového programu, který zpracoval údaje o devíti tisících lidí, jež je mohli dovést na klíčovou stopu exdiktátora.

Foto: archiv
Článek

Jak napsal list Wall Street Journal (WSJ), dlouhé měsíce a únavně shromažďovali vojáci 4. pěší divize informace o Saddámových osobních vztazích k příslušníkům pěti kmenů z okolí Tikrítu. Tyto kmeny tvořily páteř jeho moci a vládnoucího aparátu.

"Údaje - na konci se týkaly více než devíti tisíc lidí - experti vložili do počítače, přesněji řečeno do složitého programu podobného tomu, jaký používá Federální úřad pro vyšetřování při pátrání například po masových vrazích," napsal dále WSJ. Počítač nakonec ukázal na jediné jméno - muže, který by mohl znát Saddámův úkryt. Právě na něho americká armáda vyhlásila hon.

"Ano, stalo se to tak," potvrdil listu plukovník Stan Murphy, jenž pátrání koordinoval. Aniž informátora jmenoval, popsal jeho vzhled a částečně i povahové rysy: tlouštík, mírně plešatý, poživačný, sebestředný playboy. Američané kolem něho třikrát stáhli smyčku: 3. a 7. prosince u Tikrítu a Samarrá jim ještě vyklouzl, 12. prosince ho dopadli na jednom z bagdádských předměstí.

Související témata:

Související články

Husajna prý zradil vlastní bratranec

Bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna zradil jeho bratranec generál Muhammad Ibráhím Umar Muslit. Napsal to ve čtvrtek jordánský list Al-Arab...

Výběr článků

Načítám