Hlavní obsah

Kongresman obvinil prezidenta z aranžování akce se zatčením

Právo, DPA, bh,bt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký demokratický kongresman Jim McDermott obvinil prezidenta George W. Bushe, že okamžik dopadení iráckého exdiktátora u Tikrítu úmyslně vnitropoliticky načasoval na minulou sobotu večer.

Foto: Frankly Models

Ilustrační foto

Článek

"Saddáma mohli vojáci dopadnout už dávno, kdyby k tomu měli rozkaz," prohlásil McDermott.

Na otázku, zda šlo o Bushův záměr, odpověděl známý kritik americké zahraniční politiky jednoznačně: "Ano, to tedy šlo."

Záběry Husajna připravené?

Podobné názory se již od počátku týdne objevují i v arabských a íránských médiích. Američané podle nich buďto svrženého diktátora již dávno lokalizovali a odkládali jeho zatčení, anebo jej dopadli mnohem dříve, než v neděli oznámili veřejnosti.

Záběry lékařského vyšetřování dopadeného a znaveného Saddáma, které oblétly svět, nebyly dílem náhody, ale pečlivého mediálního plánu.

Listu New York Times to v úterý potvrdil ředitel pro komunikace okupační správy v Bagdádu Gary Thatcher. "Nechtěli jsme žádné záběry, na kterých by Saddám vypadal jako mučedník nebo hrdina," uvedl.

Memento těl Kusaje a Udaje

Američané se především chtěli vyvarovat červencového pochybení, kdy novinářům ukázali zmrzačená těla Saddámových synů. Fotografie mrtvol Udaje a Kusaje tehdy vyvolaly odpor a zděšení.

Během 18 hodin, kdy byla zpráva o exdiktátorově dopadení držena v tajnosti, vybrali mediální poradci právě záběry lékařské prohlídky. "Nebyly to v žádném případě typické scény fotografování válečných zajatců. Zároveň byly nezbytné pro prokázání skutečné identity dopadeného," napsal list Washington Post.

"Saddám s pouty na rukou nebo se zbraní namířenou na zátylek by vyvolal silně negativní reakce. Tomu jsme se chtěli vyhnout," dodal Thatcher.

Reklama

Výběr článků

Načítám