Hlavní obsah

S požárem bojují hasiči i v německém Braniborsku, evakuovali 600 lidí

Požáry sužují také sousední Německo, ve spolkové zemi Braniborsko se hasičům od pondělí nedaří dostat pod kontrolu oheň, který vypukl v okresu Labe-Elster. Zachvátil už plochu asi 850 hektarů. Hasiči museli od pondělí evakuovat 600 lidí z přilehlých obcí. Další požár propukl i v Saském Švýcarsku, kam se rozšířily plameny z české strany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry na východě Německa ohrožují větrnou elektrárnuVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli požáru, který se od pondělí z původních 10 hektarů rozšířil na 850, museli hasiči evakuovat lidi z dvou obcí. Z města Rehfeld 400 obyvatel a ve městě Falkenberg dalších 200.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry na východě Německa ohrožují větrnou elektrárnu.

V úterý ráno mluvčí braniborských hasičů řekl, že situace je „velmi napjatá“ a že požár ještě není pod kontrolou. Práci požárníkům zkomplikovala i noc, ve tmě lze hasit jen omezeně.

Foto: Reuters

Oheň se přiblížil k větrným turbínám.

Na místě v současnosti zasahuje asi 350 hasičů, podle agentury DPA se sedm při zásahu zranilo. Kvůli přítomnosti větrné elektrárny v místě požáru na pomoc musela přijít i armáda.

Foto: Reuters

Požáry u větrné elektrárny v Německu

Příčinou rychlého rozšíření požáru jsou podle vyjádření hasičského oddělení silné nárazy větru, kvůli nimž ani nyní často nemohou hasiči zasahovat. Vítr o síle 60 kilometrů za hodinu navíc může požár podle Německé meteorologické služby (DWD) dále rozdmýchávat.

DWD předpovídá i lehké přeháňky, ale není jisté, kdy se dostanou do oblasti požáru a jak moc jej zmírní.

Šéf hasičů: Konec požáru v Českém Švýcarsku nelze predikovat, vše záleží na počasí

Domácí

Německé hasiče zaměstnává i požár v Saském Švýcarsku, který se tam rozšířil z české strany. Tuzemští hasiči bojují s ohněm v Národním parku České Švýcarsko už tři dny.

Němečtí kolegové jim přišli na pomoc, kvůli dvěma požárům na vlastním území se ale museli stáhnout.

Oheň v Národním parku České Švýcarsko zasáhl plochu 30 hektarů a z přilehlých oblastí musely být evakuovány desítky lidí. Na pomoc se českým hasičům z několika krajů chystají přijít kolegové ze Slovenska, Polska a Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám