Hlavní obsah

Šéf hasičů: Konec požáru v Českém Švýcarsku nelze predikovat, vše záleží na počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec požáru v Národním parku České Švýcarsko nelze podle generálního ředitele hasičů Vladimíra Vlčka nyní predikovat. Všechno záleží na počasí. Řekl to v úterý na obhlídce místa, kterou podnikl spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Foto: HZS ČR

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček

Článek

„Neumím v tuto chvíli predikovat, kdy dojde k celkové likvidaci požáru,“ uvedl Vlček. Upřesnil pouze, že o tom nelze hovořit v řádu dnů ani hodin.

„Rozsah je nesmírně velký a samozřejmě bez masivnějšího použití letecké techniky nejsme schopni ručně – tedy standardně – procházet celé to požářiště, odkopávat jednotlivé pařezy a prolívat tu zem takovým způsobem, aby tam nevznikla skrytá ohniska požáru,“ vysvětlovat šéf hasičů.

LETECKÉ ZÁBĚRY: Požáry v Hřensku

Domácí

„Myslím, že ve finále to dobře dopadne. Ale všechno záleží na počasí. Jestliže se dramaticky změní rychlost větru, tak to zase může znamenat i změnu taktiky našeho masivního zásahu a třeba i nasazení dalšího počtu jednotek,“ doplnil Vlček.

Rakušan: Pomůže Slovensko, Polsko i Itálie

Česko kvůli požáru požádalo Slovensko o půjčení hasicích vrtulníků, které nedávno pomáhaly hasit požáry ve Slovinsku, a poptává v dalších státech velkokapacitní letadla na hašení.

„Bylo požádáno Slovensko, které přislíbilo, že nám pomůže, až jejich technika projde rychlou revizí po návratu ze slovinské mise,“ řekl na místě Rakušan.

Česko požádalo o stroje k hašení, pomoc přiletí z Polska, Slovenska a Itálie

Domácí

Podle něj se ukazuje, že evropská solidarita funguje.

„Zároveň máme přislíbenu rychlou pomoc z Polska, co se týká jedné helikoptéry. A z Itálie, kde by se mělo jednat o ty speciální letouny, které jsou schopny tankovat vodu přímo z té vodní plochy,“ dodal šéf vnitra.

V současné době je podle něj v akci přes 400 hasičů a čtveřice vrtulníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám