Hlavní obsah

Ruští poslanci chtějí stopku pro 30 zahraničních nevládních organizací. Včetně českých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Na tři desítky zahraničních nevládních organizací navrhli ruští poslanci prohlásit za nežádoucí a v některých případech dokonce za extremistické, napsala agentura TASS s odvoláním na Vasilije Piskareva, šéfa Výboru pro bezpečnost a boj proti korupci Státní dumy. Zákaz se má dotknout také nevládních organizací z České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Státní duma.

Článek

„Komise Státní dumy, která vyšetřuje fakta o vměšování cizích států do vnitřních záležitostí Ruska, dokončila vyšetřování 30 nevládních organizací ze 16 nepřátelských zemí. Jejich aktivity jsou navrhovány, aby byly uznány jako nežádoucí a některé extremistické,“ řekl Piskarev. Organizace se podle jeho slov „aktivně zapojily do protiruských aktivit v souvislosti se zvláštní vojenskou operací na Ukrajině“.

Organizace jsou z Austrálie, Rakouska, USA, Maďarska, Dánska, Španělska, Lotyšska, Litvy, Lucemburska, Nizozemska, Norska, Polska, Německa, Černé Hory, České republiky a Švédska.

„Pod rouškou humanitárních projektů“

„Dříve se tyto organizace specializovaly na vyvolávání nepokojů a separatismu v Rusku, zasahování do voleb a drogové propagandy, zapojování dospívajících do destruktivních aktivit, používání různých technologií k diskreditaci Ruska a od února letošního roku se aktivně zapojují do protiruských aktivit v souvislosti se zvláštní vojenskou operací na Ukrajině,“ zdůraznil Piskarev.

Vladimire Vladimiroviči, jste chlap? Manželky a matky ruských vojáků vyzývají Putina k setkání

Válka na Ukrajině

Tvrdí, že jsou to především výzvy k financování nepřítele či uvalení sankcí proti Rusku. Pod „rouškou humanitárních projektů“ se podle Piskareva některé zahraniční nevládní organizace zabývají získáváním peněz pro ukrajinskou armádu. „Sdružení Archa, které působí v Maďarsku od února a má zástupce ve více než 40 zemích, aktivně spolupracuje s americkou nevládní organizací Russian America for Democracy in Russia. Společně se podílejí na získávání finančních prostředků na vybavení ozbrojených sil Ukrajiny, dodávky bezpilotních letounů pro ukrajinskou armádu a další prostředky podpory nepřítele,“ uvedl poslanec.

Kromě toho podle něj tento projekt rekrutuje protiruské občany, kteří jsou mimo Rusko. „Účelem této sítě je koordinovat a cvičit radikální opozici v zahraničí a destabilizovat společensko-politickou situaci v Rusku,“ zdůraznil Piskarev.

Kreml chystá zinscenovaný útok na ruské pohraničí, tvrdí američtí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám