Hlavní obsah

Kreml chystá zinscenovaný útok na ruské pohraničí, tvrdí američtí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kreml vytváří propagandistickou a dezinformační kampaň, díky níž by se obnovila u ruské veřejnosti podpora války na Ukrajině, tvrdí analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Hlavní roli v této kampani by mělo hrát město Bělgorod, který je 40 kilometrů vzdálený od ukrajinských hranic, a zinscenovaný útok na něj.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Institut tvrdí, že propagandisté plánují inscenovaný útok na Bělgorod, který chtějí připsat ukrajinským silám.

Analytici poznamenávají, že ruská prohlášení o bezprostředním útoku Ukrajiny na oblast Bělgorodu jsou absurdní a mají za cíl pouze zastrašení ruské veřejnosti a získání podpory pro válku.

Američtí experti poznamenávají, že podpora invaze mezi ruskými obyvateli pohraničních oblastí a zbytku země po mobilizaci a vojenských neúspěších výrazně klesá.

„Ukrajina nemá žádný strategický zájem na invazi do Ruska a nemá příležitost tak učinit v takovém měřítku,“ jsou přesvědčeni analytici ISW.

Institut ale upozorňuje, že pohyb ruských vojsk naznačuje, že ruské síly pravděpodobně posílí své pozice ve východní části Záporoží a západních částech Doněcké oblasti.

Podle ISW potřebuje ruská armáda znovu získat kontrolu nad Kupjanskem v Charkovské oblasti, aby minimalizovala hrozbu útoku z Ukrajiny.

Kupjansk byl ve středu ráno ostřelován. Poškozena byla devítipodlažní dům a budova polikliniky. Zahynuli dva lidé a další dva byli zraněni.

Ukrajinci objevili v osvobozeném Chersonu čtyři ruské mučírny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám