Hlavní obsah

Ukrajina trvá na válce a Evropa vše platí, šokoval bulharský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

Při nedávné návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Sofii se spolu pohádali. Bulharský prezident Ramen Radev v pátek přilil další olej do ohně. Kyjev podle něj trvá na tom, aby válka s Ruskem pokračovala, a Evropa všechny účty platí. Radevova slova odsoudil bulharský premiér Nikolaj Denkov i ukrajinská ambasáda v Sofii.

Foto: Profimedia.cz

Bulharský prezident Rumen Radev

Článek

„Ukrajina trvá na pokračování této války, ale účet za ni platí celá Evropa,“ řekl Radev v pátek žurnalistům. Svobodná Evropa uvedla, že se jedná o novou tezi bulharského prezidenta ohledně války. Doposud Radev vyzýval, aby Bulharsko zastávalo neutrální postoj.

Vyjádření prezidenta se setkalo s kritikou nejen Ukrajiny, ale také ostatních politických činitelů v Bulharsku. Premiér Nikolaj Denkov obvinil Radeva z „provokací a opakování ruské propagandy“.

„Jediný, kdo trvá na vedení této války, je kruh kolem (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Oni válku začali. Znovu opakuji, že nejrychlejší způsob, jak ji zastavit, je, aby tentýž kruh řekl svým vojákům, aby se stáhli,“ reagoval Denkov a podotkl, že ze strany bulharské prezidentské instituce dochází k provokacím neustále.

Předseda vlády odcitoval část deklarace NATO ze summitu v Madridu v červnu loňského roku. Stojí v ní, že Rusko musí okamžitě zastavit válku a stáhnout se z Ukrajiny. Státy Aliance v deklaraci potvrdily bezpodmínečnou podporu ukrajinské nezávislosti a územní celistvosti a dodaly, že Rusko je nejvýznamnější a přímou hrozbou pro bezpečnost NATO. Pod tento text se podepsal sám Radev.

„Zajímalo by mě, kdy náš prezident změnil názor. Dnes opakuje ruské rekvizity, které nemají nic společného s tím, co členové EU a NATO prezentují jako postoj. Bulharským národním zájmem je zastavení války s tím, že Rusko stáhne své jednotky z Ukrajiny,“ pokračoval Denkov.

Radevova kritika vzbudila odpor samotné Ukrajiny. Velvyslanectví v Sofii zareagovalo tím, že Ukrajina je zemí, která si mír přeje ze všeho nejvíc. „Obviňování Ukrajiny, která byla napadena Ruskem, je podporující tezí ruské propagandy a hybridní války v Evropě,“ uvedlo v sobotu ukrajinské velvyslanectví v Bulharsku.

Radev se do křížku s Ukrajinou a jejím prezidentem Zelenským dostal už před deseti dny, kdy ukrajinská hlava státu Sofii navštívila. Před televizními kamerami se spolu oba prezidenti pohádali, protože Radev o válce hovořil jako o konfliktu, který nemá vojenské řešení. Zelenského tato slova rozčílila. „Není to konflikt, ale válka, která má zničit ukrajinské obyvatelstvo,“ opáčil.

Zelenskyj se před kamerami pohádal s bulharským prezidentem. Ten novináře vyhodil

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám