Hlavní obsah

Rusové u Charkova nezvládají manévrovat a ztrácejí, tvrdí američtí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti ještě nedosáhla svého vrcholu, tvrdí americký Institut pro studium války (ISW). Nyní ukrajinské síly postupují do Luhanské oblasti.

Foto: Reuters

Ukrajinská armáda úspěšně pokračuje v protiofenzivě.

Článek

Analytici institutu tvrdí, že Rusové nebyli schopni udržet břehy řek Oskil a Severní Doněc a použít je jako přirozené hranice, aby zabránili ukrajinské armádě v postupu do zranitelných oblastí Ruskem okupované severovýchodní Ukrajiny.

Institut připomíná, že terén západní části Luhanské oblasti je vhodný pro vedení rychlé manévrovatelné války, kterou ukrajinské síly na začátku září účinně využily ve východní části Charkovské oblasti. Podle analytiků institutu v současné době nejsou žádné známky toho, že by v západní části Luhanské oblasti ruská armáda výrazně posílila.

Severní a jižní protiofenziva Ukrajiny pravděpodobně nutí Kreml upřednostňovat ochranu jedné oblasti operací na úkor jiné. Analytici ISW píšou, že to potenciálně zvyšuje pravděpodobnost úspěchu Ukrajiny v obou okresech.

Ukrajinské armádě se podařilo osvobodit další tři obce, oznámil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám