Hlavní obsah

Rusové si připravují půdu pro letní ofenzivu, píší analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové budou na jaře pokračovat v oslabování obranných linií Ukrajinců, kterým chybějí systémy protivzdušné obrany. Připravují si tak půdu pro očekávanou letní ofenzivu. V pravidelné analýze to uvedli analytici Institutu pro studium války (ISW), podle nichž Ukrajinci potřebují pomoc Západu, aby si udrželi své území.

Foto: ISW

Frontová linie na Ukrajině - červeně je vyznačené území pod kontrolou Rusů

Článek

ISW upozorňuje, že Rusové se svými útoky snaží Ukrajincům zabránit ve stabilizaci obranné linie. Momentálně se okupanti snaží pokročit co nejdál západně od Avdijivky.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj v pátek uvedl, že Rusové denně provádějí mechanizované a pěší útoky ve snaze prolomit ukrajinskou obranu.

Ukrajinským silám se tam sice v poslední době podařilo zpomalit ruský postup, avšak rozsáhlé nedostatky v logistice způsobené zpožděním západních dodávek zbraní je nutí soustředit své omezené zdroje pouze na kritické oblasti přední linie. To zvyšuje riziko ruského průlomu v jiných, hůře zásobovaných oblastech. Frontová linie je podle analytiků „křehčí, než se zdá“.

Scholz oznámil plán na koalici pro dodávku zbraní dlouhého dostřelu Ukrajině

Zahraniční

„Dobře vybavené ukrajinské síly ukázaly, že dokážou zabránit ruským silám v dosažení byť jen nepatrných zisků během rozsáhlých ruských útočných snah. Není pochyb o tom, že Ukrajina by mohla dále stabilizovat frontovou linii a připravit se na odražení hlášeného ruského útočného úsilí letos v létě, pokud se změní situace s nedostatkem vojenského arzenálu,“ píše se v analýze.

Ukrajinci potřebují hlavně protivzdušnou obranu

Rusové hodlají využít všech výhod, které se jim díky ukrajinskému oslabení naskytnou. ISW také varuje, že Ukrajina může být možná v létě ještě hůře zásobovaná než nyní a schopná stabilizovat frontovou linii a připravit se na odražení ruské ofenzivy bude jen s pomocí Západu.

Ukrajincům chybějí hlavně systémy protivzdušné obrany, což snižuje jejich schopnost odrážet ruské útoky.

„Naléhavé nedostatky v systémech protivzdušné obrany a raketách pravděpodobně v nadcházejících týdnech dramaticky sníží schopnost Ukrajiny bránit se ruským úderům jak v zadních, tak v přední linii, pokud nebudou rychle řešeny,“ stojí v analýze, která také poznamenává, že „bezprostředním zdrojem nezbytných systémů protivzdušné obrany Patriot zůstávají USA“.

Záběry incidentů s ohněm a barvivem během ruských voleb. Zmetkové, zuří šéfka ústřední komise

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám