Hlavní obsah

V Bělgorodu se stále ozývají exploze, výbušniny padají do ulic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský Bělgorod dál zůstává v pohotovosti. Podle Vjačeslava Gladkova, gubernátora této ruské oblasti hraničící s Ukrajinou, „tam včera pozdě večer dopadlo na vozovku výbušné zařízení“.

Foto: https://t.me/bbbelgorod

Následky exploze shozené výbušniny v Bělgorodu

Článek

Podle očitých svědků citovaných na Telegramu shodil výbušninu dron. Exploze nikoho nezranila, ale poškodila osobní automobil. Gladkov na účtu Bělgorod-molnija zveřejnil fotografii poškozeného vozu s otevřenou kapotou a roztříštěným předním sklem.

Jiný uživatel zveřejnil video, na němž na noční obloze stoupá hustý dým ze dvou konců města zároveň.

Podle téhož telegramového účtu se ozývala série „hlasitých zvuků“ podobných střelbě také ze Šebekina. Další dron údajně shodil výbušninu na mládežnické centrum Borisovce. Zranění hlášeni nebyli, exploze měla poškodit dva automobily a fasádu.

Rusko přitom v úterý po útoku ruských ozbrojenců hlásících se ve válce na Ukrajině k ukrajinské straně oznámilo zabití 70 „diverzantů“. Zbylé útočníky ruské protiteroristické komando údajně vytlačilo zpět na Ukrajinu, kde „pokračovalo v palbě až do (jejich) úplné likvidace“.

Podle jiných zdrojů ovšem boje pokračovaly na jiných místech.

Následky pondělního útoku v BělgoroduVideo: Reuters

Foto: Vjačeslav Gladkov, Reuters

Pozůstatky po bojích v Bělgorodu

„Takové to ještě nebylo“

Ruské úřady v minulých dnech opakovaně vyzývaly obyvatele Bělgorodu a okolí, aby dočasně opustili své domovy.

„Bylo to tu včera, předevčírem, před týdnem i před měsícem. Takhle tu žijeme. Je to pěkná hloupost,“ okomentoval střelbu důchodce z Grajvoronu, vzdáleného půlhodiny jízdy od Bělgorodu.

Další se pak reportérovi Kommersantu svěřil, že město je čas od času pod palbou, „ale takové to ještě nebylo“. Bývalý voják odmítl s novináři hovořit, lakonicky ale dodal: „Pokud chcete znát můj názor na situaci, tak je to úplně v pr…, když je diverzní skupina protivníka přímo ve městě“.

Gubernátor Gladkov v nastalé situaci nakázal místním lovcům a majitelům zbraní, aby se nepouštěli do akcí na vlastní pěst a nepokoušeli se diverzanty zastřelit, neboť mohou trefit ruské vojáky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Poškozené domy v ruské západní oblasti Bělgorod v úterý 23. května 2023. Ruské jednotky a bezpečnostní síly bojovaly druhý den v úterý proti údajnému přeshraničnímu náletu, z něhož Moskva obvinila ukrajinské vojenské sabotéry, ale který Kyjev vykreslil jako povstání ruských partyzánů proti Kremlu

Na výjezdech z města se na začátku týdne tvořily dlouhé kolony.Video: Telegram Belgorod News

Rusové bojující v Rusku proti Putinovi: Na žádost místních to tu demilitarizujeme, je to mírová operace

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám