Hlavní obsah

Zeman by dával víza Rusům prchajícím před mobilizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusům, kteří v posledních dnech houfně prchají ze své domoviny před mobilizací, by podle prezidenta Miloše Zemana měla Česká republika vydávat víza. Ministr zahraničí Jan Lipavský již dříve uvedl, že by Česko ruské uprchlíky přijímat nemělo.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Nesouhlasím s panem ministrem Lipavským, který prohlásil, že bychom těmto uprchlíkům neměli dávat humanitární víza. Mluvil o lidech, kteří prchají před povolávacím rozkazem,“ prohlásil v neděli v rozhovoru na CNN Prima News prezident Zeman.

ČR neudělí víza Rusům prchajícím před mobilizací

Domácí

Na otázku, zda by Česko tedy mělo přijímat ruské uprchlíky, kteří se útěkem ze země snaží vyhnout nucenému narukování do armády, reagoval slovy: „Určitě ano.“

„Já si myslím, že bychom těmto lidem, podobně jako ukrajinským uprchlíkům, víza dávat měli,“ doplnil s tím, že pro Česko tito lidé podle něj nepředstavují bezpečnostní riziko.

Částečnou mobilizaci, která by se měla podle oficiálních prohlášení ruských úřadů týkat asi 300 tisíc Rusů s vojenskou průpravou, vyhlásil prezident Vladimir Putin na konci minulého týdne. Spekuluje se však, že povoláno by mohlo být až milion občanů. Ke kroku Putin přistoupil kvůli vývoji války na Ukrajině, kterou rozpoutal letos na konci února.

„Tato mobilizace zahrnuje přes milion vojáků, zcela jasně kanónenfutr se všemi důsledky,“ uvedl Zeman s tím, že změna vedení v Rusku je možná, přičemž roli v tom může hrát buď armáda, nebo byznys.

„Armáda však předvedla tak obrovskou neschopnost, že nebude iniciátorem jakékoli změny, možnosti byznysu jsou sankcemi omezeny, to nemluvím o zabavování jachet. Pokud by došlo k politickým změnám, viděl bych to jako tlak ekonomických kruhů,“ uvedl.

Putin není Hitler

Zeman v rozhovoru také řekl, že nesouhlasí se srovnáváním Putina s Adolfem Hitlerem.

DOKUMENT: Projev ministra zahraničí Lipavského v Radě bezpečnosti OSN

Dokumenty

„Já nemám rád paralely mezi Hitlerem a Putinem. Pokládám je přece jen vůči Putinovi za trochu nespravedlivé, ale skutečně s důrazem na slovo trochu. Uvědomte si, že Hitler ještě poslední rok války doufal v zázračné zbraně, atomový výzkum byl v plenkách, ale měli rakety, kdy doufali, že jimi zničí Londýn, a vyhrají tak válku. Nebylo tomu tak. Stejně tak Rusko může doufat spíše v taktické než strategické jaderné zbraně a podle mého názoru to už by znamenalo třetí světovou válku,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám