Hlavní obsah

Rusové mají v Severním moři špionážní lodě duchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko poslalo do Severního moře flotilu plavidel maskovaných jako výzkumné či rybářské lodi, aby sbíraly informace potřebné k sabotování větrných elektráren, plynovodů a komunikačních kabelů. Tvrdí to veřejnoprávní média v Dánsku, Finsku, Norsku a Švédsku.

Foto: Profimedia.cz

Britská fregata HMS Portland eskortuje v Biskajském zálivu ruskou fregatu Admiral Kasatonov a podpůrný tanker Akademik Pašin mířící do Severního moře.

Článek

Lodě jsou podle nich vybaveny podvodními sledovacími zařízeními a zjišťují, jak je propojena infrastruktura zmíněných severských zemí. Mapují přitom klíčové oblasti, které by bylo možné napadnout. Dánská stanice DR zjistila, že cílem je naplánovat sabotáž, například přerušení elektrických a datových kabelů přes Atlantik a do zbytku Evropy.

Televize uvedla, že analyzovala zachycenou komunikaci ruského námořnictva, která potvrzuje existenci „lodí duchů“. Příkladem je plavidlo ruského námořnictva Admirál Vladimirskij. Oficiálně se zabývá mořským výzkumem a je na oceánografické expedici, podle médií se však používá pro zpravodajskou práci. Vypnula totiž svůj AIS vysílač a nehlásí svou polohu.

Špionáž u větrníků

Loď se během jedné mise pohybovala v blízkosti sedmi větrných elektráren u pobřeží Británie a Nizozemska. Zpomalila, když se blížila k oblastem, kde jsou větrné elektrárny.

Když se novináři na malém člunu přiblížili k plavidlu, narazili na muže v kukle, který držel zbraň, pravděpodobně vojenskou útočnou pušku.

Stejná loď byla spatřena u pobřeží Skotska loni 10. listopadu, když vplouvala do Moray Firth, asi 30 námořních mil (zhruba 56 km) východně od Lossiemouthu, kde sídlí stroje britského královského letectva určené pro námořní hlídky.

Podle dánské kontrarozvědky Rusko připravuje sabotážní plány pro případ otevřeného konfliktu se Západem. Podle norských agentů je tento vojenský program pro Rusy velmi důležitý a je řízen přímo z Moskvy. Skandinávské televize o tom natočily dokumentární seriál, první díl se bude vysílat ve středu.

Ruské lodě vpluly do Lamanšského průlivu, čeká je bojové cvičení v Atlantiku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám