Hlavní obsah

Rusové demonstrují proti teroru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Stovky tisíc lidí se scházejí v centrech ruských měst, aby protestovaly proti teroru a vyjádřily lítost nad tragédií v Beslanu. Největší demonstrace je v centru Moskvy u Rudého náměstí. Akce se účastní přes 130 000 lidí.

Foto: Muzeum Brněnska

Vila Löw-Beer v Brně

Článek

Mnozí účastníci demonstrace mávají ruskými státními vlajkami se smutečními páskami, drží transparenty odsuzující terorismus a vyzývající ruský lid k jednotě. Někteří mají černé smuteční pásky na rukávech. Na prostranství lze zahlédnout i pravoslavné ikony.

"Pláču už tolik dní a přišla jsem, abych pocítila, že jsme skutečně jednotní," řekla účastnice demonstrace Věra Danilinová.

Demonstrace se uskutečňuje v druhý den státního smutku za více než 330 obětí masakru v beslanské škole, z nichž asi polovinu tvoří děti. [celá zpráva]

Solidarita s Putinem?

Dnešní akci provázejí přísná bezpečnostní opatření, do kterých bylo nasazeno na 4000 policistů a příslušníků vojsk ministerstva vnitra.

Opozice tvrdí, že akce byla naplánována tak, aby vyzněla jako podpora prezidenta Vladimira Putina, který je terčem sílící kritiky kvůli krvavému završení beslanských událostí.

Webová stránka Gazeta.ru demonstraci komentovala slovy, že "není pochyb o tom, že její organizátoři v první řadě projeví solidaritu nikoli s oběťmi teroristických aktů, ale s prezidentem Vladimirem Putinem".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám