Hlavní obsah

Ruský velvyslanec nakvap opustil zasedání Knesetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlý ústup připomínal v úterý odchod Anatolije Viktorova, ruského velvyslance v Izraeli, ze slavnostního zasedání Knesetu (parlamentu) u příležitosti 77. výročí vítězství nad nacistickým Německem. Způsobila jej podle listu The Jerusalem Post kritika na adresu Ruska kvůli jeho vpádu na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Knesset

Článek

„Je to facka do tváře našim prarodičům, kteří bojovali proti nacistům,“ zaznělo z úst Jevgenije Sovy, ukrajinského rodáka, poslance za nacionalistickou krajně pravicovou stranu Jisrael Bejtejnu (Izrael, náš domov), která sdružuje přistěhovalce z bývalého SSSR, když Viktorov odcházel.

Sova byl jen jedním z poslanců kritizujících počínání Ruska na Ukrajině. Diplomatické vztahy mezi Ruskem a Izraelem se podle listu postupně zhoršovaly od začátku invaze, bez ohledu na to, že premiér Naftali Bennett se zpočátku pokusil zprostředkovat mírová jednání a kvůli iz­raelským akcím v Sýrii zachovával „neutrální tvář“.

Je to facka do tváře našim prarodičům, kteří bojovali proti nacistům.
Jevgenij Sova, izraelský poslanec

Poté, co šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zahájil antisemitský útok na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tvrzením, že „skutečnost, že je Žid, nepopírá nacistické živly v jeho zemi“, a dodal, že „Adolf Hitler měl také židovskou krev“, klesly vztahy k bodu mrazu.

Ruský vrchní rabín kritizuje Lavrova

Zahraniční

„Rozehřát“ je měl prezident Putin, když se minulý týden za Lavrova omluvil. Jenže omluva, o níž informoval jen premiérův kabinet, a nikoli také kremelský mluvčí Dmitrij Peskov, působí trochu podivně. Možnost, že Izrael vyhoví nátlaku Západu a začne dodávat Ukrajině zbraně, podle izraelských médií nerozptýlila.

Reklama

Výběr článků

Načítám