Hlavní obsah

Ruský policista v soukromém telefonátu odsoudil válku. Dostal sedm let

Soud v Moskvě poslal na sedm let do vězeňského tábora pracovníka moskevského policejního velitelství Sergeje Klokova za šíření „nepravdivých zpráv“ o ruské armádě v soukromém telefonickém rozhovoru z loňska. Klokov také přišel o hodnost kapitána a čtyři roky po propuštění z vězení nesmí pracovat ve státních službách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V pondělí o tom informuje ruskojazyčný servis BBC s odvoláním na nevládní organizaci OVD-Info. Prokurátor pro Klokova žádal devítiletý trest odnětí svobody.

Klokov byl zadržen loni v březnu kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů v soukromém telefonátu odsoudil válku na Ukrajině. Trestní stíhání proti němu úřady zahájily na základě paragrafu, který začal platit krátce po začátku ruské invaze do sousední země a který trestá šíření nepravdivých informací týkajících se ruské armády nebo jejích operací. Za nepravdivé považují ruské úřady veškeré zprávy, které odporují oficiálnímu výkladu války na Ukrajině.

Prokurátor během procesu řekl, že Klokov loni 9. března v telefonátu svým blízkým a kolegům vyprávěl o ruském útoku na Ukrajinu a zmiňoval se zejména o obrovských lidských ztrátách a o tom, že Rusko je odmítá přiznat. Mluvil také o tom, že ruští vojáci úmyslně ničili ukrajinská města a vsi a zabíjeli civilisty. Ukázalo se, že jeho telefon byl odposloucháván.

Klokovův obhájce se již při prvním výslechu ohradil proti tomu, že vyšetřovatelé dělají ze soukromých rozhovorů jeho klienta veřejná prohlášení. Upozornil také, že ve spisech případu nikde není povolení k odposlechům.

Ruskou důchodkyni udali, že v restauraci chválila vzhled a vtip Zelenského. Dostala tučnou pokutu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám