Hlavní obsah

Putin chce instalovat ve vesmíru jaderné zařízení. Je to ruská priorita, prohlásil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Instalaci jaderného energetického zařízení do vesmíru označil ve čtvrtek za prioritu ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj by jaderná elektrárna na oběžné dráze měla zajistit provoz ruských transportních modulů, uvedla ruská agentura Interfax.

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na jednání s kabinetem (14. 3. 2024)

Článek

Putin o vesmírné jaderné elektrárně hovořil na poradě se členy vlády jako o projektu, pro který je třeba včas nalézt finance. „K některým projektům máme základy, na něž můžeme být pyšní a můžeme s nimi v budoucnu počítat. Je to například jaderná elektrárna pro práci ve vesmíru,“ řekl podle agentury Interfax Putin.

Zdůraznil také důležitost výroby nosných raket včetně těch s možností opakovaného využití, transportních modulů, které by fungovaly díky jaderné elektrárně ve vesmíru, a vybudování ruské vesmírné stanice. „Na to je třeba mít včas určené finance,“ poznamenal podle Interfaxu šéf Kremlu směrem k premiérovi ruské vlády Michailu Mišustinovi.

Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Jurij Borisov minulý týden sdělil, že Rusko a Čína uvažují o instalaci jaderného zařízení na Měsíci.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Šéf Roskosmosu Jurij Borisov

„Nyní vážně zkoumáme projekt, kdy bychom spolu s čínskými kolegy dopravili a instalovali někdy mezi lety 2033 a 2035 na povrchu Měsíce jaderné zařízení,“ řekl.

Šéf Roskomosu dále hovořil o ruských plánech na stavbu nákladních kosmických lodí s jaderným pohonem. Podle něj už Rusko téměř všechny „technologické otázky“ vyřešilo, zbývá už jen nalézt řešení, jak chladit jaderný reaktor.

„Na kosmickém remorkéru skutečně pracujeme. Tato obrovská konstrukce by byla schopna díky jadernému reaktoru a vysoce výkonným turbínám přepravovat velké náklady z jedné oběžné dráhy na druhou, sbírat vesmírný odpad a zabývat se mnoha dalšími aplikacemi,“ prohlásil Borisov.

Rusko chce s Čínou na Měsíci vybudovat jadernou elektrárnu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám