Hlavní obsah

Pohoda v Soči. Putin a Lukašenko při obědě dohodli přesný termín přesunu jaderných zbraní

– Soči

Nedávno ohlášené rozmisťování ruských jaderných zbraní v Bělorusku začne 7. nebo 8. července. V pátek to potvrdil ruský prezident Vladimir Putin na své letní rezidenci v Soči, kde přijal a pohostil běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Putin s Lukašenkem jednali v Soči o jaderných zbraníchVideo: Reuters

 
Článek

„Pokud jde o nejcitlivější otázky, na kterých jsme se s vámi domlouvali, jde vše podle plánu. Jak víte, 7. nebo 8. července skončí příprava příslušných objektů. Ihned poté zahájíme kroky související s rozmístěním příslušných typů zbraní na vašem území,“ řekl Putin podle agentury TASS. „Takže vše postupuje podle plánu, vše je stabilní,“ dodal.

Neformální prostředí

Agentura napsala, že tento dialog se odehrál „v neformálním prostředí“ ještě před oficiálním jednáním obou prezidentů během oběda na terase Putinovy letní rezidence Bočarov Ručej. Na závěr této „otevřené části“ schůzky Putin Lukašenkovi řekl: „Vždy je o čem mluvit. Uděláme to dnes.“

Jak je vidět na zveřejněných fotografiích, oba lídři seděli na terase Putinovy rezidence u bíle prostřeného stolu ozdobeného kyticí růží a obloženého talířky s ovocem. Nálada byla zjevně uvolněná, státníci byli bez kravat, Lukašenko si dokonce odložil i sako, na košili měl zavěšené sluneční brýle.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Putin a Lukašenko při neformálním obědě v Soči

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Putin rozmlouvá s Lukašenkem na terase své letní rezidence v Soči

Lukašenko minulý měsíc ohlásil, že přesun jaderných zbraní do Běloruska „už začal“. Učinil tak ve chvíli, kdy ministři obrany obou zemí teprve podepisovali příslušné dohody, v nichž se hovoří o rozmístění ruských „nestrategických zbraní“ v Bělorusku.

Putin i ruský ministr obrany Sergej Šojgu ujistili, že jaderné zbraně v Bělorusku zůstanou nadále pod kontrolou Moskvy, která si také vyhrazuje právo rozhodovat o jejich případném použití.

Pokus ovlivnit summit NATO?

Podle běloruského opozičního předáka a bývalého ministra kultury Pavla Latušky se Lukašenkovi plní sen. Upozornil zároveň, že jde o Putinův pokus ovlivnit rozhodnutí summitu NATO o perspektivách členství pro Ukrajinu. Summit se bude konat ve Vilniusu 11. až 12. července.

Běloruský opoziční server Zerkalo připomněl, že za sovětských dob se jaderná munice uchovávala ve speciálním krytu u letecké základny Bobroviči na východě Běloruska. Někteří experti ale pochybují, že do ohlášeného termínu bude sklad zrekonstruovaný, případně postaven nový.

Pracovník Ústavu OSN pro výzkum odzbrojení (UNIDIR) Pavel Podvig kromě toho předpokládá, že ruské jaderné zbraně by se na běloruském území ocitly zřejmě až těsně před rozhodnutím o jejich použití, takže fyzicky se tam zatím vůbec nemusí objevit. Úplně to prý ale vyloučit nelze.

Přidejte se k nám a Putin vám dá jaderné zbraně, vyzývá státy Lukašenko

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám