Hlavní obsah

Rusko ukončilo rozprodej kosmické námořní flotily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

V aukci byla podle středečních zpráv prodána poslední loď ruské námořní "kosmické flotily", která sloužila pro spojení s kosmonauty na oběžné dráze. Plavidlo Kosmonaut Georgij Dobrovolskij, koupila společnost zaregistrovaná na ostrovech St. Kitts a Nevis za 24,6 miliónu rublů (zhruba stejně korun). Kdysi unikátní vědecká laboratoř bude s největší pravděpodobností rozebrána do šrotu.

Článek

Podobných lodí měl Sovětský svaz v době své největší vesmírné slávy jedenáct. Lodě vybavené obřími  anténami pluly v blízkosti rovníku, přijímaly signály z vesmíru a odesílaly je na pevninu.

V současnosti už nejsou podobná zařízení potřeba. "Dnes se vše, co bylo kdysi na celé lodi, vejde na jeden stůl," uvedl mluvčí Federální kosmické agentury Vjačeslav Daviděnko.

Rusko začalo svou námořní kosmickou flotilu rozprodávat v roce 1996. Loď Kosmonaut Georgij Dobrovolskij byla poslední na řadě. Z jedenácti plavidel zůstane v Rusku pouze Kosmonaut Viktor Pacajev kotvící v Kaliningradu. Třebaže je plně provozuschopné, slouží dnes už pouze jako muzeum.

Bývalá posádka a někteří ruští vědci se loď snažili zachránit. Své návrhy na přebudovaní plavidla na vědecké pracoviště nebo plující nemocnici posílali i prezidentovi Vladimiru Putinovi. Peníze na záchranu se nenašly.

Plavidlo dlouhé 122 metrů a o výtlaku 9000 tun bylo postaveno v roce 1968, speciální technická aparatura na něj byla dodána o devět let později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám