Hlavní obsah

Rusko tlumí sankce paralelními dovozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský nábytek či francouzská kosmetika. Paralelní dovozy západního zboží do Ruska, které pomáhají Moskvě tlumit hlavně sociální dopady tvrdých sankcí zavedených po ruské agresi proti Ukrajině, nabírají na obrátkách.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu mezi posledními zařadilo na seznam „povoleného“ dovozu přes třetí státy výrobky firmy IKEA nebo v Rusku populární americké hračky Hasbro či Mattel, spotřebiče od firem Zanussi a Wahl,­ drahou kosmetiku světových značek jako Lancome, Giorgio Armani nebo Yves Saint Laurent nebo náhradní díly do zemědělské techniky. Na ruském trhu by se tak údajně měly objevit koncem května.

Moskva podle ruského listu Kommersant do budoucna hodlá upravit regule tak, aby se na seznamu neobjevovalo jednotlivé zboží nebo konkrétní obchodní značky, ale rovnou názvy výrobců. To „má pomoci rozšířit nabídku v ruských obchodech“.

Jak uvedl pro Izvěstija Jurij Fedjukin z právní firmy Enterprise Legal Solutions, vzhledem k pokračujícímu odlivu západních výrobců z Ruska, kteří mohou vlastnit desítky až stovky obchodních značek se zbožím nejrůznější kategorie, je poměrně složité schéma paralelního dovozu řídit. Kromě ministerstva průmyslu a obchodu se otázkou zabývá celní správa a tajná služba FSB.

Schůzka v Moskvě naznačuje, že Čína nehodlá kvůli Ukrajině tlačit na Kreml, tvrdí USA

Svět

Těží z mezinárodního pojetí ochrany práv

Paralelní dovozy vycházejí z tzv. mezinárodního konceptu vyčerpání práv majitele ochranné známky, jenž předpokládá, že okamžikem prvního uvedení výrobku na trh kdekoliv ve světě dochází k vyčerpání práv k tomuto výrobku (naproti tomu EU uplatňuje princip regionální neboli komunitární, který zajišťuje volný pohyb zboží jen uvnitř Unie nebo Evropského hospodářského prostoru).

Ruská vláda schéma definitivně legalizovala zákonem z 28. června loňského roku, kdy zbavila ruské dovozce hrozby trestní odpovědnosti.

Zboží navzdory sankcím směřovalo do Ruska dosud hlavně přes Čínu, Turecko, ale také Indii či Spojené arabské emiráty, uvedl web trans.ru s tím, že „méně ochotně umožňují přeprodej sankčního zboží přes své území Ázerbájdžán či Gruzie“.

Podle tohoto zdroje se do Ruska dovezlo v období od května do konce roku 2022 celkem 2,4 milionu tun zboží v celkové hodnotě přes 20 miliard dolarů (451 miliard korun).

Jak upozornila ruská i turecká média, například Turecko ale v minulých týdnech přestalo proclívat tranzitní zboží mířící do Ruska ze zemí EU.

Jak Moskva také obchází postih
Paralelní dovoz je schéma, jehož prostřednictvím Rusko dostává do země originální výrobky zahraničních firem bez jejich souhlasu, a obchází tak uvalené sankce.
Dovoz probíhá nezávisle na oficiálních distributorech a bez jejich vědomí.
Importéři jej realizují přes prostředníky ve třetích zemích, hlavně v Číně, kteří jsou ochotni zboží nakoupit a přeprodat s vědomím, že je určeno pro Rusko. Někdy je mezičlánků více.
Týká se pouze originálních výrobků, nikoliv padělků. To nadále kontroluje celní správa.
Na seznamu jsou zejména průmyslová zařízení, automobily luxusních západních značek a jejich náhradní díly, spotřebiče, mobilní telefony a internetové příslušenství, hodinky a díly k nim a hygienické potřeby.
Podobné schéma fungovalo v RF do roku 2002, poté jej Moskva zakázala ve snaze učinit svůj trh atraktivnějším pro zahraniční investory.

Lipavský vysvětloval Indům, že je potřeba Rusko izolovat. Oni to vidí jinak

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám