Hlavní obsah

Rusko se ujme předsednictví v Radě bezpečnosti OSN. Nedá se to změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko, které už více než rok útočí na Ukrajině, se v sobotu 1. dubna na měsíc ujme předsednictví v Radě bezpečnosti OSN. V souvislosti s tím zaznívají obavy, že tuto pozici zneužije k šíření dezinformací.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Jednání Rady bezpečnosti OSN (archivní foto).

Článek

„Bohužel, Rusko je stálým členem Rady bezpečnosti a mezinárodní právo nezná realizovatelný způsob, jak to změnit. Na pozici předsedy rady se země střídají každý měsíc v abecedním pořadí,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Spojené státy se ale podle agentury Reuters obávají, že Rusko svoji pozici zneužije k šíření dezinformací. Bílý dům vyzval tento týden Rusko, aby k předsednictví přistoupilo profesionálně.

Rada bezpečnosti OSN má 15 členů, z nichž pět - USA, Británie, Čína, Francie a Rusko - je stálých a mají právo veta. Zbytek jsou nestálí členové, z nichž pět je každoročně voleno Valným shromážděním OSN na dvouleté funkční období. Aby byla rezoluce RB OSN přijata, musí ji schválit aspoň devět členů rady a žádný z pěti stálých členů ji nesmí vetovat.

Lipavský: Kdyby se Putin nezbláznil, zůstalo by Finsko neutrální

Válka na Ukrajině

Rusko nicméně podle většiny expertů nebude mít šanci, jak předsednictví v Radě zneužít.

„Neměli bychom přeceňovat význam této pozice,“ řekl stanici Euronews v pondělí Thomas Graham z amerického analytického institutu Rada pro mezinárodní vztahy (CFR). „Předseda rady v podstatě řídí zasedání a vyřizuje spoustu administrativní práce, ale má jen velmi malou moc ovlivnit skutečná rozhodnutí, která rada přijímá,“ dodal Graham.

„Delikventům není dovoleno vést mateřské školy“

Především kvůli symbolické hodnotě, kterou s sebou pozice nese, ruské předsednictví hlasitě kritizují představitelé Ukrajiny, země, která se už více než rok brání ruské agresi.

„Známí zloději nejsou pověřováni vedením bank ani usvědčení sexuální delikventi nejsou pověřováni vedením mateřských škol. Stejně tak by Putinovi nemělo být dovoleno zesměšňovat mezinárodní diplomacii tím, že se stane tváří světového míru, zatímco denně stupňuje svou nespravedlivou invazi na Ukrajinu novými útoky,“ napsal v článku pro časopis Time velvyslanec Ukrajiny v OSN Serhij Kyslycja.

Potenciální škody způsobené Putinem podle něj nelze podcenit. Kyslycja uvedl, že předsednictví RB OSN má kromě symbolické hodnoty i velmi reálnou institucionální moc v rámci OSN, neboť předsedá všem diskusím, uplatňuje pravidla, kontroluje program, harmonogram a pověření pro všechny debaty a řídí všechny návrhy rezolucí. Rusko podle něj v minulosti prokázalo, že umí zneužívat této rozsáhlé procedurální pravomoci.

Graham z institutu CFR na druhou stranu uvádí, že právo vystupovat na zasedáních rady zůstává všem členům RB OSN. „Pokud se Rusko pokusí zavést v radě řečníky, které USA a další země považují za nevhodné, existuje způsob, jak mohou v procedurálních otázkách pouhými devíti hlasy zabránit Rusku v některých věcech, které by mohlo chtít udělat,“ dodal Graham.

Rusko v RB OSN neprosadilo vznik vyšetřovací komise k Nord Streamu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám