Hlavní obsah

Rusko přivádí Barentsovo moře na práh ekologické katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské zbrojení v Barentsově moři ničí arktické životní prostředí, tvrdí vědci a zdejší obyvatelé. Může za to zvýšená lodní doprava a těžba.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přístav Severomorsk v Barentsově moři – na severu poblíž norských a finských hranic – je základnou Severní flotily ruského námořnictva. Od roku 2014, kdy Rusko poprvé napadlo východní Ukrajinu, posiluje stát v této oblasti vojenskou přítomnost. Město se totiž stalo hlavním administrativním centrem vojenských aktivit v Arktidě.

Na poloostrově Kola a na souostrovích v Barentsově moři vznikly desítky nových přistávacích ploch, bunkrů a vojenských základen. Rusko podél své severní hranice v průběhu posledních šesti let vybudovalo 475 vojenských objektů. Informuje o tom The Guardian.

Plejtváci, delfíni, tuleni

Právě vody Barentsova moře přitom patří k biologicky nejrozmanitějším oblastem v Arktidě. Jsou domovem plejtváků, delfínů, tuleňů a mnoha dalších vzácných ryb. Poloostrov Kola je zase známý stády divokých sobů. Východní řeky bez přehrad jsou jedny z posledních, kde se stále tře losos obecný.

Krym může na vodu z Dněpru zapomenout. Místo úrodných polí bude na jihu Ukrajiny poušť

Evropa

Vojenské aktivity vyvolávají obavy odborníků. Důsledky pro už tak křehké arktické ekosystémy by mohly být ničivé. Už jen teplé proudy z Atlantského oceánu přinášejí neskutečně mnoho odpadu.

Sovětské jaderné testy a ukládání radioaktivního odpadu v minulosti způsobily vysokou míru toxických vodních toků. Ty dodnes přispívají ke zvýšenému výskytu nemocí místních obyvatel.

Nejnovější vojenské aktivity představují především nárůst testování zbraní a námořního provozu. Odborníci se obávají rizik jaderných havárií v souvislosti s testováním ledoborců a ponorek s jaderným pohonem.

Dohoda mezi Ruskem a Čínou

Jelikož v dubnu tohoto roku západní země pozastavily svou účast na Fóru pobřežní stráže a zároveň Finsko oficiálně vstoupilo do NATO, rozhodlo se Rusko podepsat dohodu o spolupráci s čínskou pobřežní flotilou.

To je pro systém v Barentském moři další hrozba. Ruská severní námořní cesta zkracuje dobu přepravy zboží mezi Evropou a Asií přibližně o polovinu. Zatím sice stále není kvůli ledu spolehlivá, ale potenciální frekventovanější provoz zvýší znečištění ropou z tankerů.

Zvýšení lodní dopravy znamená i vyšší koncentraci ozonu a dusičnanového aerosolu, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví. Usazeniny dusíku a síry zase mohou zdevastovat mořské ekosystémy.

Těžba lithia

Bez přístupu k norským technologiím a investicím Rusko sice pozastavilo těžbu ropy v Barentsově moři, zaměřilo se ale na povrchové doly v Murmanské oblasti na poloostrově Kola. Oblast je stěžejní pro těžbu nerostných surovin, jako je lithium, které se používá například do baterií elektromobilů.

Mnohé z dolů se budou nacházet na území původních Sámů (v češtině také známí jako Laponci). „O dodržování mezinárodního práva a koordinaci s původními obyvateli nemůže být ani řeč. Zranitelná severská příroda je ničena – a nelze ji obnovit,“ řekl The Guardian ruský laponský aktivista v exilu Andrej Danilov.

Podle jeho slov se také oblasti, dříve chráněné jako přírodní rezervace, otevírají podnikatelům a jejich komerčním záměrům. Tak tomu je například s jezerem Seydozero, které je posvátným místem domorodých kmenů.

Tření lososů

Nejedná se jen o problémy s těžbou a lodní dopravou, ale také o ochranu konkrétních živočišných druhů. Rusko v posledních měsících začalo intenzivně financovat chov lososů v Atlantiku, nedaleko důležitých míst tření. Nekoordinované velké chovy lososů mohou rozšířit nemoci a parazity nebo narušit celkový ekosystém.

V posledních letech bylo klíčem k úspěchu udržení vztahů mezi Ruskem a západními zeměmi, což dnes není možné. Ekologické organizace, jako je Greenpeace nebo Světový fond na ochranu přírody (WWF), byly v Rusku pozastaveny společně s monitorováním arktického klimatu. Pro okolní svět bude také těžké se o ničení životního prostředí dozvědět.

Postrach jménem Cirkon. Rusko úspěšně vyzkoušelo hypersonickou střelu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám