Hlavní obsah

Rusko přesouvá elitní jednotky na směr Záporoží a Bachmut, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové přesouvají své elitní jednotky z Chersonské oblasti na směr Záporoží a Bachmut. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na svém telegramovém účtu sdělila, že jde především o námořní pěchotu a výsadkáře a vojáky.

Foto: 68th Separate Hunting Brigade 'o, Reuters

Ukrajinští vojáci vyvěsili vlajku v osvobozené obci Blahodatne

Článek

Rusové tak podle Malijarové posílají své elitní jednotky z pryč území, které se vypořádává s ničivými záplavami vyvolanými protržením Kachovské přehrady.

Maljarová dává tuto operaci na Telegramu do souvislosti právě se zničením Kachovky. Podle ní Rusové vyhodili Kachovskou přehradu do vzduchu s cílem zabránit ukrajinské armádě v protiofenzivě v Chersonském směru a uvolnit si tak potřebné zálohy pro přesun na směr Záporoží a Bachmut.

Ruskému velení také vyhovuje skutečnost, že Ukrajina musela po zkáze Kachovky přesunout část svých sil na likvidaci této ekologické katastrofy.

Chybějící letectvo

Americký Institut pro výzkum války (ISW) píše, že ukrajinské jednotky v sobotu podnikaly protiofenzivní operace na nejméně čtyřech místech fronty. Podle amerických analytiků se ukrajinská armáda snaží o mimořádně obtížnou operaci – frontální útok na připravené obranné pozice, který komplikuje to, že nemá převahu ve vzduchu.

Kryl ženu vlastním tělem, střelili ho do zad. Ukrajinci hlásí mrtvé po ruském ostřelování evakuačního člunu

Válka na Ukrajině

Ukrajincům se podařilo osvobodit obec Blahodatne, podle serveru listu Le Monde je to první oficiálně potvrzený územní zisk ukrajinských vojsk po zahájení protiofenzivy na tomto úseku fronty.

Podle ruských vojenských blogerů ukrajinské síly prorazily ruské linie jižně od města Velyka Novosilka a rychle obsadily několik vesnic, zatímco ruské síly ustoupily na výše položená místa. Právě v okolí Velyké Novosilky se Blahodatne nachází.

Foto: Slovenské ministerstvo obrany, Bez zdroje

Tank Leopard 2A4 v akci

Moskva ovšem tvrdí, že ukrajinské útoky jsou neúspěšné a oznámila zničení většího množství západní techniky, kterou Ukrajinci používají. Ruské ministerstvo obrany podle agentury Reuters tvrdí, že ruské síly za posledních 48 hodin při odrážení neúspěšných ukrajinských útoků zničily nejméně sedm tanků Leopard a pět bojových vozidel pěchoty Bradley.

Moskva rovněž uvedla, že se Ukrajina neúspěšně pokusila zaútočit šesti vysokorychlostními bezpilotními čluny na plavidlo ruského námořnictva v Černém moři.

Loď Priazovje, která se specializuje na monitorování elektronické komunikace podle Rusů hlídkovala v místech, kde vedou plynovody Blue Stream a TurkStream.

Tvrzení válčících stran není možné bezprostředně ověřit.

„Odmítli kapitulaci, tak začal úklid.“ Ukrajinci hlásí první dobyté obce při protiofenzivě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám