Hlavní obsah

Rusko nahradí ztráty novými rekruty a válka se protáhne, zní z estonské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko podle estonské vojenské rozvědky dokáže nahradit své dosavadní lidské ztráty na Ukrajině novými rekruty, a bude tedy schopné pokračovat ve vedení války současným tempem ještě dlouho. Rusové by to prý měli zvládnout i přesto, že zřejmě nemají tak početné zálohy jako Ukrajinci.

Foto: Profimedia.cz

Naší profesí je obrana vlasti, hlásá náborový plakát v Moskvě

Článek

S těmito tvrzeními přišel v pátek podle serveru ERR šéf estonské zpravodajské služby, plukovník Margo Grosberg. Upřesnil, že náborovou vlnou ohlášenou začátkem letošního dubna může ruská armáda doplnit své stavy o zhruba 190 tisíc mužů.

Ačkoli je cílem náborové kampaně získat až 400 tisíc nových vojáků, na kompenzaci ztrát by stačila i polovina tohoto počtu. Podle Grosberga ztratili Rusové na Ukrajině už 140 tisíc vojáků, což zahrnuje mrtvé a také těžce zraněné, kteří se na frontu už nevrátí.

„Jestli se jim podaří do konce letošního roku naverbovat dalších 190 tisíc lidí, umožní jim to doplnit ztráty, což znamená, že válka se protáhne. Zároveň se ruské vedení může vyhnout vyhlášení mobilizace, jak to učinilo v září loňského roku,“ uvedl Grosberg na tiskové konferenci s tím, že s takovou mírou náboru mohou udržet status quo, pokud jde o tempo vojenských operací.

K situaci na frontě Grosberg řekl, že linie bojů se za uplynulý týden výrazně nezměnila. Podle něj dosáhly taktické úspěchy v různých regionech obě strany.

Iniciativu ale drží ukrajinská armáda, která nejvýraznějších úspěchů dosáhla v oblasti Bachmutu a na jižní frontě. Ruským jednotkám se nejvíce dařilo na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti, dodal Grosberg.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek podle listu Ukrajinska pravda varoval, že Rusko nebude váhat svou agresi zopakovat ani poté, co se ukrajinským silám podaří osvobodit celou zemi. „Nevěříme, že Rusko bude váhat s agresí i poté, co vyženeme útočníky z celé naší země,“ zdůraznil v Kyjevě při oslavě ukrajinského Dne státnosti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) na páteční oslavě Dne státnosti v Kyjevě

„Více než tisíciletá historie naší státnosti naznačuje, že musíme zvítězit. Ne (Rusy) pouze zastavit, ale vyhrát. Ne vyjednávat, ale zvítězit. Nespoléhat se na vrtochy osudu, ale vyhrát a vybudovat silný stát,“ uvedl Zelenskyj.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov týž den obvinil ukrajinské vedení, že odmítá dialog s Moskvou. „Ruská strana zůstává otevřená, což se o Ukrajincích říct nedá. Ukrajinci trvají na svém nesmiřitelném postoji, zejména nyní, když jsou v poměrně nelehké situaci, ale přesto stále odmítají jakoukoli příležitost k dialogu,“ řekl mluvčí ruského prezidenta podle agentury TASS.

Ukrajina prodloužila válečný stav o další tři měsíce, parlamentní volby v říjnu nebudou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám