Hlavní obsah

Rusko mohlo na Ukrajině přijít o 90 tisíc vojáků

Ruská armáda mohla na Ukrajině nenávratně přijít o více než 90 tisíc vojáků, uvedl ve středu ruský investigativní portál Važnyje istorii (iStories) s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruské tajné služby FSB a nejmenovaného bývalého pracovníka tajných služeb.

Foto: Profimedia.cz

Ruské okupační jednotky

Článek

Do uvedeného počtu portál počítá vojáky zabité v bojích, ale i ty pohřešované a ty, kteří zemřeli po zranění v polních nemocnicích nebo utrpěli taková zranění, která jim brání v návratu k službě v armádě.

Rusko oznámilo své ztráty naposledy v září, kdy ministr obrany Sergej Šojgu uvedl, že na Ukrajině zemřelo 5937 ruských vojáků. Toto číslo ale zpochybnily portál Mediazona a ruská redakce BBC, jež vytvářejí svoji vlastní bilanci pomocí informací o zemřelých ve veřejně dostupných zdrojích. K datu, kdy Šojgu oznamoval cifru 5937 zabitých vojáků, věděly Mediazona a BBC o vyšším počtu mrtvých. Do 7. října pak bylo podle této dvojice nezávislých médií potvrzeno úmrtí nejméně 7184 ruských vojáků bojujících na Ukrajině.

Silná ruská armáda je jen mýtus, bez žoldnéřů se neobejde, říká jejich bývalý velitel

Válka na Ukrajině

Odhad ruského investigativního portálu Važnyje istorii je blízký tomu, s nímž přišel na začátku září britský ministr obrany Ben Wallace, podle něhož bylo na Ukrajině zabito přes 25 tisíc ruských vojáků. Celkové ztráty ruské armády Wallace odhadl na více než 80 tisíc lidí. Americké ministerstvo obrany v srpnu odhadlo, že na Ukrajině zemřelo nebo bylo raněno od 70 tisíc do 80 tisíc ruských vojáků. Velení ukrajinské armády udává, že Rusko na Ukrajině do středy přišlo o 63 380 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám